Floris Hulshoff Pol - 10 december 2022

Oekraïne roept chip fabrikanten te stoppen met GLONASS support

Oekraïne roept chip fabrikanten te stoppen met GLONASS support image

De afgelopen weken is Oekraïne het doelwit geweest van de meest uitgebreide beschietingen tijdens de volledige oorlog. Op 15 november vuurde Rusland ongeveer 100 raketten af op Oekraïense steden en dorpen. In Kiev is een woongebouw beschadigd - minstens één persoon is overleden. Door massale beschietingen kwamen de inwoners van Kiev, Kharkiv, Zhytomyr, Lviv, Ternopil, Rivne, Khmelnytskyi en vele andere steden geheel of gedeeltelijk zonder elektriciteit en water te zitten. Veel drones zijn voorzien van Westerse chips die het Russische navigatie systeem GLONASS ondersteunen. Dit meldt de Defensie Inlichtingendienst van het Ministerie van Defensie van Oekraïne.

De Inlichtingendienst meldt: 'Op 23 november schoten de Oekraïense luchtverdedigingstroepen 51 van de 70 kruisraketten en vijf kamikaze-drones neer die de Russische troepen boven Oekraïne hadden afgevuurd. Desondanks veroorzaakte Rusland nog steeds schade aan de energie- en civiele infrastructuur. De meeste Oekraïense steden werden afgesneden. Russische raketten raakten drie hoge gebouwen en doodden tien mensen.

Massale beschietingen van Oekraïne door Rusland leidden niet alleen tot de dood van mensen en aanzienlijke schade aan de Oekraïense infrastructuur, maar troffen ook het elektriciteitsnet van Moldavië, waardoor een deel van het land zonder elektriciteit kwam te zitten.

GLONASS

Russische raketten bereiken hun doelen niet zonder precieze coördinaten bepaald door navigatiesystemen, aldus de Defensie-inlichtingendienst van het Ministerie van Defensie van Oekraïne. Om raketten te geleiden, gebruikt Rusland zijn ontwikkeling van GLONASS, een analoog van GPS. GLONASS werd in 1982 opgericht in opdracht van het Ministerie van Defensie van de USSR. Hoewel GLONASS een tweeledig systeem is, wordt het voornamelijk gebruikt door het Russische leger om Oekraïense steden aan te vallen.

Er is een zwak punt in het Russische navigatiesysteem - GLONASS is afhankelijk van microchips die zijn geproduceerd door buitenlandse bedrijven. Russische raketten en drones zijn uitgerust met in het buitenland gemaakte GLONASS-compatibele microchips – meestal civiele chips, maar de Russen gebruiken ze voor militaire doeleinden. De chips ontvangen en verwerken coördinaten van GLONASS, en de raketten gebruiken deze informatie om in de ruimte te navigeren en zich te richten op de Oekraïense civiele en energie-infrastructuur.

Veel buitenlandse bedrijven blijven tot op de dag van vandaag microchips produceren met GLONASS-ondersteuning:

· Linx Technologies (VS);

· Broadcom (VS);

· Qualcomm (VS);

· Telit (VS);

· Maxim Integrated (VS);

· TRIMBLE (VS);

· Cavli Wireless (VS);

· U-blox AG (Zwitserland);

· STMicroelectronics (Zwitserland);

· Sierra Draadloos (Canada);

· NovAtel (Canada);

· Septentrio (België);

· Antenova (Groot-Brittannië).

Rusland blijft op zijn beurt microchips kopen die geschikt zijn voor GLONASS via tal van lege vennootschappen en distributeurs. Ze worden in ieder geval gebruikt in wapens als "Orlan-10" en Shahed-136 drones, "Tornado-S" en "Smerch" MLRS, "Iskander", "Kalibr" en "Kinzhal" raketten, evenals luchtvaart en kruisraketten X-101, X-555, X-38, X-59MK, X-31.

Zonder GLONASS-compatibele chips van buitenlandse makelij zullen de Russen hun micro-elektronica van de grond af moeten opbouwen. In dit geval zullen exportcontrole en controle door fabrikanten niet werken, omdat Rusland voortdurend nieuwe manieren bedenkt om sancties te omzeilen en technologieën te kopen.

Buitenlandse bedrijven zouden de directe impact van hun producten op de defensiecapaciteiten van Rusland moeten beseffen, moeten stoppen met het produceren van chips met GLONASS-ondersteuning en de ondersteuning van dit navigatiesysteem van al hun apparaten moeten verwijderen.'

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!