Wouter Hoeffnagel - 23 december 2022

ByteDance: Medewerkers hadden ongeoorloofd toegang tot Amerikaanse data

ByteDance: Medewerkers hadden ongeoorloofd toegang tot Amerikaanse data image

Personeel van het Chinese moederbedrijf van TikTok ByteDance verschaften zichzelf op ongeoorloofde wijze toegang tot data van Amerikaanse gebruikers van TikTok. Dit blijkt uit een intern onderzoek van ByteDance. Op basis van de bevindingen zijn vier medewerkers ontslagen.

Amerikaanse media melden dat onder meer data van journalisten van Forbes door de medewerkers van ByteDance is ingezien. Onder meer IP-adressen en gebruikersdata waren inzichtelijk. Met behulp van deze gegevens zou onder meer zijn achterhaald of de journalisten zich fysiek in de directe omgeving van personeel van ByteDance bevonden.

Lekken richting media

De data kon door de medewerkers worden ingezien tijdens een onderzoek naar een mogelijke lekken bij ByteDance richting de media, waarbij zowel interne gesprekken als zakelijke documenten zijn gedeeld. Forbes publiceerde een reeks artikelen over het vermeende delen van gevoelige data van gebruikers door TikTok met de Chinese overheid. ByteDance stelde hierop het onderzoek is.

Forbes meldt ook dat twee andere journalisten eveneens bespioneerd zijn door medewerkers van ByteDance. Het Chinese techbedrijf meldt dat dit niet uit het eigen onderzoek naar boven is gekomen. Het belooft de ruwe data opnieuw te onderzoeken.

TikTok ligt al langer onder vuur, waarbij het vermeende delen van gegevens met de Chinese overheid een belangrijke bron van zorg is voor onder meer de Amerikanen. Zo is de Amerikaanse politiek bezorgd over privacy- en veiligheidsrisico's die het gebruik van TikTok met zich meebrengt. Ook vinden Amerikaanse overheidsfunctionarissen TikTok nog altijd te nauw verbonden met ByteDance. Hierdoor ontstaat volgens hen het risico dat gevoelige data van Amerikanen in handen valt van de Chinese overheid. China heeft dit altijd ontkend.

Cloudian BW - week 11/12-2023 Doe mee met Dutch IT Cloud Survey 2023 BW vierkant tot 31 mei 2023
AWS Summit Amsterdam liggend tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!