Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2023

KPN introduceert ‘Drone Connect’ voor veilige dronevluchten

KPN introduceert ‘Drone Connect’ voor veilige dronevluchten image

KPN introduceert de oplossing Drone Connect, waarmee drones aan het mobiele 5G-netwerk van KPN worden gekoppeld. Via deze integratie is het mogelijk om via de routeplanner de juiste vluchtroute te selecteren voor een efficiënte en veilige dronevlucht met de beste mobiele dekking. Daarnaast kunnen drones dankzij "application priority" voorrang krijgen op het netwerk zodat draadloze besturing, positiebepaling, communicatie en data uitwisseling gegarandeerd zijn.

Tijdens Amsterdam Drone Week (ADW) toont KPN deze nieuwe dienstverlening aan het publiek. Het wereldwijde ecosysteem rondom drones kijkt, luistert en discussieert over de toekomst van onbemande luchtvaart en de kansen voor commerciële toepassing. Jacob Groote, verantwoordelijk voor innovatie en partnerships bij KPN: "Met Drone Connect brengen we commerciële drone toepassingen in Nederland weer een stapje verder zodat we op termijn veilig en gecontroleerd van A naar B kunnen vliegen. Met een totaalpakket van connectiviteit en voorrang op het netwerk zodat besturing en realtime data-uitwisseling van bijvoorbeeld camerabeelden, positiebepaling en het inzichtelijk maken van het grond- en luchtrisico gegarandeerd zijn. Ook bieden we een routeplanner voor de meest efficiënte en veilige vluchtroute met de beste mobiele dekking."

Extra betrouwbaar

Naast connectiviteit voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling biedt Drone Connect gebruikers extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor dronetoepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten.
 
Daarnaast heeft KPN een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast naar aanleiding van de behoefte aan connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven. Zeker wanneer de drone buiten het gezichtsveld wordt bestuurd, wat ook wel "BVLOS" (beyond visual line of sight) wordt genoemd.

Dronetoepassingen

Drones kunnen in de toekomst een belangrijke maatschappelijke rol spelen. Bijvoorbeeld om in aardappelteelt minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, of voor de pakketbezorging naar schepen, het spoedeisend transport van bloed, medicijnen en andere medische goederen of als extra paar ogen voor de detectie van drenkelingen op zee. Drones en bemande luchtvaart veilig door het luchtruim laten vliegen is ook het doel van de samenwerking die LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland), ANWB en KPN recent met elkaar zijn aangegaan. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van de ‘Drone Connect’ dienstverlening.
 
Ondanks dat het aantal drones en onbemande luchttoestellen fors toeneemt is er nog geen inrichting en controle van het luchtruim. Op het gebied van wetgeving en regulering worden inmiddels stappen gezet, dat is eveneens cruciaal om commerciële drones mogelijk te maken. Dit onderwerp staat ook hoog op de agenda tijdens Amsterdam Drone Week.

Vooruit 09/12/2024 t/m 16//12/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Sigli 9/12/2024 t/m 21/12/2024 BN +BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!