Hans Steeman - 18 april 2023

Rookout, de ultieme hulp bij het debuggen

Het ontluizen van software is een vak apart. Omdat storingen vaak business critical zijn, is een zo kort mogelijke tijd gewenst om storingen te verhelpen (time to solve). De juiste hulpmiddelen spelen daarbij een grote rol. De Israëlisch/Amerikaanse startup Rookout met een hoofdkantoor in Tel Aviv heeft, zo vertelde ze tijdens een bezoek bij de IT Press Tour, een service ontwikkeld die software ontwikkelaars krachtige ondersteuning kan bieden bij het oplossen van problemen in hun applicaties.

Rookout, de ultieme hulp bij het debuggen image

Veel van de huidige hulpprogramma’s zijn ontwikkeld ten behoeve van operations en niet gericht op ontwikkelaars. Developers hebben veel meer details nodig.

Rookout noemt de oplossing het developer-first observability (waarneembaarheids) platform en heeft daartoe Smart Snapshots geïntroduceerd waarmee ontwikkelaars een zeer gedetailleerd en contextrijk beeld krijgen zodra er issues ontstaan. Met behulp van deze informatie wordt het eenvoudiger om diep in de code de issues te vinden en te repareren.

Het gebruik van snapshots wordt door de CEO en medeoprichter Shahar Fogel (foto) omschreven als de vierde pijler van observability.

Traditionele analyse werkt met metrics (capture request counts, error counts, en latency), logs en traces. De nu geïntroduceerde vierde pijler, de snapshots, leggen vast wat er op specifieke momenten in de tijd is gebeurd. Hiermee wordt de observeerbaarheid sterk verbeterd. Het creëren van snapshots na incidenten of onverwachte gebeurtenissen bespaart ontwikkelaars heel veel tijd bij het debuggen. Volgens de leverancier reduceert Rookout de time to market met maximaal 80% en de kosten van logging met 30%

Shahar: “Als een foto duizend woorden waard is, is een snapshot duizend logregels waard." Via de cloud-omgeving waar hij draait, is Rookout in staat om vectoren in de runtime software aan te brengen en zo de juiste status in een snapshot te vangen. Deze vectoren worden aangebracht zonder negatieve uitwerking op de code van de applicatie. De breakpoints kunnen zowel handmatig als automatisch geplaatst worden.

Er is een gratis versie en een enterprise editie van de software. Zoals veel producten en diensten van ontwikkelaars, wordt Rookout voornamelijk rechtstreeks aan de eindgebruiker geleverd, omdat veel klanten direct naar de website van de leverancier gaan of deze juist vinden in de marktplaatsen van de cloud providers. Channel partners zijn welkom.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!