Witold Kepinski - 20 april 2023

NTT en Cisco leveren Private 5G netwerk aan onderwijs instellingen in Aachen

NTT Ltd., een wereldwijde aanbieder van technologische en zakelijke oplossingen, maakt de implementatie van een nieuw private 5G netwerk voor een Duitse universiteit bekend. Op het Mobile World Congres 2023 hebben NTT en Cisco al aangekondigd te zullen samenwerken op het gebied van Private 5G. Beide bedrijven hebben voor de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) Aachen in Duitsland de pilotfase afgerond en een werkend Private 5G mobiel netwerk opgeleverd.

NTT en Cisco leveren Private 5G netwerk aan onderwijs instellingen in Aachen image

"We zijn erg blij dat we de RWTH Aachen University kunnen ondersteunen met het implementeren van het krachtige netwerk", zegt Kai Grunwitz, Managing Director van NTT Ltd. in Duitsland. "Met dit campusnetwerk laat de universiteit haar streven naar topkwaliteit zien en fungeert nu als wetenschappelijke pionier op het gebied van Private 5G in Duitsland. Deze grote stap voorwaarts is mogelijk door het gebruik van Cisco-technologie. Door de toepassing van hun geavanceerde ORAN-technologie zijn de mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding en toepassingen eindeloos."

De RWTH Aachen University had behoefte aan sterkere connectiviteit op de campus en dat gold vooral voor teams van wetenschappers en studenten die zich op onderzoek richten. Maar ze hadden ook behoefte aan volledige zichtbaarheid en controle over de netwerkfunctionaliteit. Private 5G netwerken werken op een volledig geïsoleerd frequentiebereik en bieden de universiteit daarom de transparantie en controle die ze nodig hebben, zodat ze de data- en spraakcommunicatie in gebouwen op de hele campus onafhankelijk kunnen beheren.

Door de hoge bandbreedte, realtime datatransmissie en lage latentie zorgt het mobiele Private 5G netwerk voor perfecte omstandigheden voor de belangrijke onderzoeksprojecten van de universiteit. De teams van wetenschappers in elk van de negen faciliteiten op de campus profiteren nu van optimale connectiviteit en storingsvrije digitale toepassingen.
"Het P5G netwerk is een belangrijke stap voorwaarts voor de RWTH Aachen University", verduidelijkt Frank Meeßen, coördinator van de 5G-activiteiten aan de RWTH Aachen University. "Door het eigen radiobereik garanderen we storingsvrije connectiviteit en kunnen we onze wetenschappelijke toepassingen optimaal implementeren. Onze projectpartners hebben op basis van onze hoge eisen een netwerk gecreëerd dat we zelfs flexibel kunnen gebruiken door individuele antennes te verplaatsen."

NTT gebruikt samen met Cisco Systems en Airspan Networks de ORAN-technologie om het campusnetwerk te implementeren. In tegenstelling tot traditionele radiotoegangsnetwerken is het Open RAN niet gebonden aan een specifieke fabrikant en biedt het meer flexibiliteit. De modulaire architectuur verwerkt gegevens in software in plaats van op chips en is daardoor bijzonder geschikt voor onderzoeksprojecten.

De RWTH Aachen University zal het P5G netwerk gebruiken voor verschillende onderzoeksinitiatieven, waaronder een door de EU gefinancierd robotproject, locatiegebaseerde routeplanning voor noodsituaties en real-time datatransmissie in operatiekamers van ziekenhuizen. Bovendien onderzoekt de universiteit momenteel de mogelijkheid om het campusnetwerk in de toekomst te gebruiken als alternatief voor WLAN.

"We zijn zeer verheugd dat de RWTH Aachen University opnieuw fungeert als pionier en ook op het gebied van digitalisering grote stappen maakt", zegt Rüdiger Wölfl, Channel Leader bij Cisco Duitsland. "Samen met NTT hebben we een private 5G netwerk gerealiseerd dat RWTH alle mogelijkheden biedt voor een snel netwerk, veerkrachtige IT-beveiliging en moderne hybride werkomgevingen. We zijn erg trots dat we de universiteit ondersteunen met het bouwen van dit P5G netwerk."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!