Witold Kepinski - 28 april 2023

Wereldwijde IT-uitgaven in 2023 blijven langzaam dalen

Voor de vijfde achtereenvolgende maand heeft International Data Corporation ( IDC ) haar voorspelling voor 2023 voor wereldwijde IT-uitgaven verlaagd, aangezien investeringen in technologie de impact van een verzwakkende economie blijven aantonen. In zijn nieuwe maandelijkse prognose voor de wereldwijde groei van IT-uitgaven, voorspelt IDC dit jaar een totale groei in constante valuta van 4,4% tot 3,25 biljoen dollar. Dit is iets lager dan de 4,5% in de prognose van de voorgaande maand en vertegenwoordigt een omslag ten opzichte van een groeiprognose van 6,0% in oktober 2022. Voor het eerst bevat de Worldwide Black Book- prognose van deze maand kanaalsplitsingen in de update van maart 2023. Hieruit blijkt dat terwijl de directe IT-uitgaven naar verwachting in 2023 in totaal met 6,4% zullen groeien, de indirecte uitgaven via kanaalaanbieders met slechts 2,5% zullen toenemen,

Wereldwijde IT-uitgaven in 2023 blijven langzaam dalen image

"Sinds het vierde kwartaal van vorig jaar hebben we duidelijke en meetbare tekenen gezien van een gematigde terugval in sommige gebieden van de IT-uitgaven", zegt Stephen Minton , vice-president van IDC's Data & Analytics-onderzoeksgroep. "Technische uitgaven blijven veerkrachtig in vergelijking met historische economische neergang en andere soorten bedrijfsuitgaven, maar stijgende rentetarieven hebben nu invloed op de kapitaaluitgaven."

Na een maand geleden de pc-prognoses te hebben verlaagd, heeft IDC nu de verwachtingen voor een aantal aanvullende hardwarecategorieën verlaagd, waaronder servers, draagbare apparaten en randapparatuur. Prognoses voor on-premise infrastructuurinvesteringen door zakelijke kopers zijn verlaagd, terwijl cloud- en serviceprovider-implementaties over het algemeen veerkrachtiger blijven.

Service Providers

De uitgaven van serviceproviders nemen nog steeds af ten opzichte van de hoogtepunten van vorig jaar nu de sector zich aanpast aan een tragere groei na COVID, maar de geplande investeringen door cloud- en hyperscale-providers hebben sinds vorige maand over het algemeen standgehouden. De sterke vraag naar clouddiensten blijft de groei stimuleren ondanks de inflatiedruk, maar de niet-clouduitgaven zullen naar verwachting afnemen.

"De belangrijkste impact blijft geconcentreerd in consumentenmarkten, waarbij de IT-uitgaven van consumenten dit jaar naar verwachting met 2% zullen dalen", aldus Minton. "Dit wordt het tweede achtereenvolgende jaar van dalende consumententechnologie-uitgaven, een enorme verandering in fortuinen ten opzichte van de consumentengroei van 18% in 2021. Aan de andere kant blijft de vraag van bedrijven naar cloud- en digitale transformatie sterk ondanks economische tegenwind."

Indirecte uitgaven

Voor het eerst bevat de Worldwide Black Book- prognose van deze maand kanaalsplitsingen in de update van maart 2023. Hieruit blijkt dat terwijl de directe IT-uitgaven naar verwachting in 2023 in totaal met 6,4% zullen groeien, de indirecte uitgaven via kanaalaanbieders met slechts 2,5% zullen toenemen, aangezien kredietverkrapping kleinere bedrijven en consumenten treft in hun vermogen om technologie-investeringen te financieren.

"Resellers die nog steeds een groot deel van hun inkomsten halen uit on-premise infrastructuur en pc's hebben dit jaar te maken met moeilijke marktomstandigheden", aldus Minton. "Ondertussen groeien cloudinfrastructuur, software en services langzamer dan een jaar geleden, maar blijven ze een groter deel van de totale IT-uitgaven voor hun rekening nemen en versterken ze het algemene gevoel van veerkracht dat de industrie nog steeds geniet."

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!