Duitse SAP gebruikers zijn niet blij met prijsstijgingen
IT- en SAP-budgetten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH) zullen dit jaar blijven stijgen – dit is een belangrijke bevinding van het Investment Report 2023* gepubliceerd door de Duitstalige SAP User Group e. V. (DSAG). Ook voor bedrijven wint S/4HANA aan relevantie. Maar Business Suite is nog steeds de voorkeursoplossing. Het Business Technology Platform (SAP BTP) krijgt steeds meer goedkeuring. Het prijsbeleid van SAP in de cloudomgeving en de branchestrategie van SAP krijgen kritiek van de DSAG.

Ten opzichte van 2022 stijgen de IT-budgetten van de onderzochte bedrijven met 54 procent, blijven gelijk met 26 procent en dalen met 15 procent. SAP-budgetten stijgen met 52 procent, blijven gelijk met 31 procent en dalen met 15 procent. „De stijgende trend in IT-budgetten en budgetten voor SAP-oplossingen, die vorig jaar al zichtbaar was, zet zich op ongeveer hetzelfde niveau voort. Dit spreekt voor het vertrouwen van bedrijven dat crisissituaties goed onder de knie zullen worden", vat DSAG-voorzitter Jens Hungershausen samen en voegt toe: "Bovendien zullen enkele gevestigde SAP-oplossingen binnenkort uit onderhoud komen en zijn de projectpijplijnen van de bedrijven goed gevuld - budget is dienovereenkomstig nodig.
S/4HANA- en transformatieprojecten hebben tijd nodig
Een andere vraag draait om digitale transformatie en de vooruitgang die bedrijven boeken. Deze vraag is vorig jaar niet gesteld, dus de vergelijking met 2021 moet worden gehanteerd. Heel ver is 5 procent (2021: 2 procent) 39 procent omschrijft zichzelf als ver, dezelfde waarde als in 2021. 52 procent ziet zichzelf als niet heel ver, een stijging van twee procentpunt ten opzichte van het rapport van twee jaar geleden. "Dit geeft aan dat bedrijven tijdens de pandemie andere prioriteiten hebben gesteld en geplande digitaliseringsprojecten mogelijk aanvankelijk hebben uitgesteld vanwege de bestaande onzekerheden", zegt Jens Hungershausen.
Gevraagd naar de gebruikte SAP ERP-oplossingen, loopt SAP Enterprise Resource Planning of SAP Business Suite nog steeds duidelijk voorop met 79 procent (2022: 75 procent), voor S/4HANA On-Premise met 41 procent (2022: 32 procent). procent). Daarna volgt S/4HANA Private Cloud met 8 procent (2022: 6 procent) en S/4HANA Public Cloud met 3 procent (2022: 2 procent). „Voor S/4HANA-projecten in het bijzonder en transformatieprojecten in het algemeen geldt: afhankelijk van de complexiteit kunnen migratieprojecten meerdere jaren duren. Een echte transformatie vereist dat nieuwe technologieën worden geëvalueerd en geïntroduceerd, en processen worden heroverwogen', zegt Jens Hungershausen. Daarnaast gaat het bij migratieprojecten vaak om het vervangen van oude code of bestaande processen en het opschonen van stamgegevens.
Einde van onderhoud duwt over naar S/4HANA
Business Suite is relevant voor SAP-investeringen in 2023 met 6 procent (2022: 6 procent) voor hoge investeringen en met 22 procent (2022: 18 procent) voor middelgrote investeringen. In S/4HANA plant 28 procent (2022: 26 procent) hoge investeringen en 38 procent (2022: 24 procent) middelgrote investeringen. De investeringsbereidheid van bij DSAG aangesloten bedrijven is niet verwonderlijk. Bedrijven moeten immers uiterlijk in 2027 of 2030 overstappen van hun oude ERP-systeem naar S/4HANA. Dan vallen oudere systemen uit onderhoud. „2027 klinkt nog ver weg. Desalniettemin mag de inspanning die een dergelijke migratie met zich meebrengt niet worden onderschat. Bedrijven hebben sterke partners nodig met voldoende middelen aan hun zijde“, zegt Jens Hungershausen. De noodzakelijke beschikbaarheid van partners voor de korte periode tot 2027 zal een extra externe uitdaging vormen voor het slagen van het project. Bedrijven worden daarom opgeroepen om in actie te komen.
BTP als centraal onderdeel van de SAP-strategie
Als het gaat om SAP-cloudoplossingen, zegt 24 procent dat ze hoge en middelgrote investeringen zullen doen in het SAP Business Technology Platform (
BTP). Investeren betekent in dit geval toenemende uitgaven in cloudoplossingen, inclusief abonnementen. Op de tweede plaats in de ranglijst van SAP-cloudoplossingen staat SAP SuccessFactors, met hoge en gemiddelde investeringen door 17 procent van de respondenten. SAP Customer Experience staat op de derde plaats met 9 procent. „SAP positioneert BTP als een centraal onderdeel van haar strategie. Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat de deelnemers aan de enquête deze SAP-cloudoplossing overwegen“, zegt Jens Hungershausen. Vanuit het oogpunt van DSAG is het positief dat nu de eerste migratiediensten worden ontwikkeld ter ondersteuning van de conversie van bestaande integratiearchitecturen naar bijvoorbeeld de Integration Suite van BTP. Echter, de kosten voor ontwikkeling, kwaliteitsborging en gebruik van de diensten zonder productieve referentie zijn te hoog – evenals de kosten voor de algemene werking. DSAG is hierover in gesprek met SAP.
BTP relevant voor data en analytics
In het Business Technology Platform loopt het gebied van data en analyse (bijv. SAP HANA Cloud, SAP Analytics Cloud) met 38 procent hoge en middelgrote investeringen (2022: 39 procent) voor op applicatie-ontwikkeling en automatisering en integratie met elk 17 procent voor hoge en middelgrote investeringen. Kunstmatige intelligentie vormt de achterhoede met drie procent voor hoge en middelgrote investeringen. „Het belang van data en analyse blijft op het niveau van vorig jaar en onderstreept het belang van agile handelen in snel veranderende tijden. Realtime analyses, prognoses en concrete planning spelen een grote rol“, zegt Jens Hungershausen. SAP's "SAP Datasphere" aanbod, dat is ontworpen om het voor zakelijke klanten gemakkelijker te maken om kritieke bedrijfsinformatie te verwerken en te analyseren, past in deze context. Het komt tegemoet aan de al lang bestaande vraag van DSAG naar de consolidatie van SAP- en niet-SAP-gegevens.
Cloud- prijsbeleid op de proef gesteld
In dit investeringsrapport werd voor het eerst ook gevraagd om een assessment van SAP's prijsbeleid in de cloudomgeving. Vijf procent omschrijft zichzelf als tevreden. Twintig procent beoordeelt hun status als niet tevreden of ontevreden, en 26 procent van de respondenten heeft geen informatie verstrekt. „Dit resultaat verhult natuurlijk niet dat bijna de helft van de respondenten het prijsbeleid van SAP niet op prijs stelt. Maar ik zie dit als een fundamenteel probleem dat klantbedrijven hebben met alle aanbieders van cloudoplossingen', vat Jens Hungershausen de resultaten samen. En hij voegt eraan toe: „De geplande jaarlijkse prijsverhoging voor SAP-clouddiensten heeft veel kritiek veroorzaakt bij DSAG-leden. Wij zijn ervan overtuigd dat betrouwbare mechanismen voor prijsontwikkeling nodig zijn. Dit is nog een reden waarom deze waarden een echo zijn van een reactie van SAP-klanten die vorig jaar al werd getoond. Een terugkerende jaarlijkse prijsstijging maakt het voor bedrijven moeilijker om naar de cloud te verhuizen.
Geen algemene prijsverhogingen
DSAG heeft in dit verband zijn verwachtingen aan SAP meegedeeld, namelijk een holistische regelgeving die alle gebruikersbedrijven ten goede komt en niet gebaseerd is op algemene jaarlijkse verhogingen. Tijdens de DSAG-keynote op de Technologiedagen 2023 riep de belangenorganisatie SAP op om de prijsstijging van 3,3 procent niet toe te passen op clouddiensten die in onderhoudsmodus zijn gezet of zijn stopgezet. "Als klanten wordt gevraagd om nog meer te betalen voor cloudoplossingen die al zijn stopgezet of niet meer worden onderhouden, geeft dit een negatieve indruk van de fabrikant - en vanuit het oogpunt van DSAG kan dat niet het doel van SAP zijn", zegt Jens Hungershausen.
Overeenstemming met de SAP-industriestrategie kan worden verbeterd
Wat betreft de tevredenheid van de deelnemers aan het onderzoek met de SAP-strategie voor hun respectievelijke branche, is 22 procent tevreden, 39 procent is tevreden noch ontevreden en 23 procent is ontevreden. 10 procent geeft aan zeer ontevreden te zijn. 6 procent gaf geen informatie. Tevreden zijn bijvoorbeeld de hightech- en elektronica-industrie, de publieke sector en de consumptiegoederenindustrie. Onder de ontevredenen zijn de gezondheidszorg, de metaal-, hout- en papierindustrie en de chemische industrie te noemen.
Vanuit DSAG's optiek was de tevredenheid in met name de publieke sector te danken aan de aankondiging van SAP vorig jaar dat het in de toekomst cloudsites exclusief voor het openbaar bestuur gaat exploiteren . De onvrede over de branchestrategie is bijvoorbeeld terug te zien in de zorgsector. Zo heeft SAP aangekondigd dat er geen opvolger komt voor de SAP-brancheoplossing SAP Patient Management in de S/4HANA ERP-wereld , waardoor klinieken en ziekenhuizen voor grote uitdagingen komen te staan. Een DSAG-enquête in de werkgroep Zorg bevestigt de resultaten van het investeringsrapport en stelt: De SAP-strategie past niet bij de ziekenhuisrealiteit.
Bedrijven investeren in bijscholing
Als het op opleiding aankomt, voorzien bedrijven elke werknemer van een bepaald budget. Voor 21 procent van de respondenten ligt dit budget voor 2023 tussen de 1.000 en 1.999 euro, voor 18 procent tussen de 500 en 999 euro en voor 17 procent tussen de 2.000 en 4.999 euro. Vier procent heeft 5.000 euro en meer beschikbaar en 12 procent minder dan 500 euro. „Voor projecten zoals de introductie van het SAP Business Technology Platform of andere cloudoplossingen is ervaring en specifieke kennis nodig. Als dit eerst moet worden opgebouwd, is een opleidingsbudget volkomen logisch. Het feit dat hier een breed aanbod wordt behandeld, toont aan hoe verschillend de kennis in de respectieve gebieden is“, vat Jens Hungershausen samen. Hierbij wordt bijvoorbeeld ondersteuning geboden door het DSAG Cloud Enablement Initiative, gelanceerd door de DSAG Academy samen met geselecteerde partners.
Cybersecurity blijft aan relevantie winnen
Van de overkoepelende onderwerpen die relevant zijn voor investeringsplanning, staat cyberbeveiliging duidelijk op de eerste plaats met 88 procent (2022: 78 procent) met hoge en gemiddelde relevantie. Daarna volgt de automatisering van processen, die voor 68 procent een hoge tot gemiddelde relevantie heeft. Met name het belang van cybersecurity is niet onverwacht. „Een hackeraanval voorkomen is inderdaad onmogelijk. Maar er zijn een aantal maatregelen die bedrijven en gebruikers kunnen nemen om zich voor te bereiden“, zegt Jens Hungershausen. DSAG beschouwt onder meer een al langer op de lijst van eisen staand beveiligingsdashboard als een belangrijk element om te anticiperen op beveiligingsgerelateerde aanvallen. Samen met SAP,
„Met een beveiligingsbewustzijnscampagne ondersteunt DSAG haar aangesloten bedrijven bij het bewust worden van het onderwerp beveiliging en hoe om te gaan met bedreigingen voor SAP-systemen. Aangezien mensen naast de technologie zelf het grootste risico vormen voor de IT-beveiliging, moeten ze gevoelig zijn voor de mogelijke dreigingsscenario's", zegt Jens Hungershausen. Concreet biedt de branchevereniging diverse trainingen aan om medewerkers te helpen mogelijke dreigingen in een vroeg stadium te signaleren en af te wenden en om gevolgen te voorkomen.