Wouter Hoeffnagel - 04 mei 2023

Apple en Google willen actie tegen ongewenste tracking via Bluetooth

Apple en Google willen maatregelen tegen het ongewenste volgen van gebruikers via Bluetooth. In een voorstel voor een nieuwe standaard willen zij onder meer meldingen integreren die gebruikers waarschuwen indien zij via Bluetooth gevolgd worden. De techbedrijven vragen belanghebbenden en industriepartijen input aan te leveren op de voorgestelde Bluetooth-norm.

Apple en Google willen actie tegen ongewenste tracking via Bluetooth image

In een persbericht benadrukken de twee techbedrijven allerlei nuttige toepassingen van tracking via Bluetooth. Denk hierbij aan het lokaliseren van onder meer sleutels, portomonnees en bagage, of aan het volgen van kinderen. Tegelijkertijd kan de technologie echter gebruikt worden voor het ongewenst volgen van personen. Denk hierbij aan een jaloerse ex-partner of stalker.

Compatibiliteit met detectiesysteem

Met een nieuwe industriespecificatie willen de partijen het misbruik van Bluetooth voor dergelijke doelen aanpakken. Apple en Google willen onder meer dat fabrikanten van Bluetooth-producten hun apparatuur compatibel maken met de detectie van ongeautoriseerde tracking en waarschuwingen hiervoor op het iOS- en Android-platform.

Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security en Pebblebee hebben zich al achter de specificatie geschaard. Meer informatie is hier beschikbaar.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Insight BW 27-09 tm 04-10-2023
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!