Redactie - 23 oktober 2012

Citrix Channel Index 2012: partners halen groei dankzij inzet op technologische domeinen


Citrix
-partners in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn erin geslaagd om het hoofd te bieden aan de economische malaise door in te zetten op twee belangrijke technologische trends: de vraag naar mobiele werkomgevingen en intensiever gebruik van de cloud. Dat blijkt uit de resultaten van de Citrix Channel Index 2012 die tijdens Citrix Summit werden bekend gemaakt.

In de loop van 2012 boekte een aanzienlijk deel van de Citrix-partners een groei van meer dan 10 procent met technologieën die mobiele werkomgevingen en cloudinfrastructuren ondersteunen. Bovendien verwachten zij volgend jaar met hetzelfde tempo te groeien. Deze resultaten zijn des te opmerkelijker nu financiële instellingen voor 2012 een krimp met 0,5 procent in de eurozone voorspellen.  

De opkomst van “workshifting”

Citrix bedacht de term “workshifting” voor de toename van mobiele en flexibele werkpatronen die mensen in staat stellen om zelf te kiezen op welk tijdstip, op welke plek en met welke devices zij willen werken. Uit de Citrix Channel Index 2012 blijkt dat partners in de EMEA-zone het afgelopen jaar  een bijzonder sterke vraag naar workshifting-technologieën zagen. Meer dan de helft (56%) van de respondenten groeide met 10 procent of meer, terwijl nog eens één op de vijf met bijna 10 procent groeide.

Volgens de Citrix-partners waren dit de belangrijkste drijfveren van hun klanten om aan workshifting te doen (in volgorde van afnemende belangrijkheid):

1)     Hogere productiviteit (een gemiddelde score van 1,88, waarbij 1 overeenstemt met de hoogste prioriteit en 6 met de laagste)

2)     Lagere kantoorkosten, reiskosten en personeelskosten (gemiddelde score van 2,82)

3)     De beste medewerkers aantrekken, behouden en motiveren (gemiddelde score van 3,67).

Deze resultaten lijken erop te wijzen dat veel organisaties zich ervan bewust zijn dat getalenteerde medewerkers een zekere mate van flexibiliteit wensen om zelf te bepalen hoe zij hun werk willen organiseren.

Dat deze stelling klopt, wordt bevestigd als we de belangrijkste begunstigden van workshifting in 2012 vergelijken met 2011. Terwijl in 2011 desktopvirtualisatie vooral werd uitgevoerd voor kantoormedewerkers, zien we dat organisaties in 2012 vooral nieuwe technologieën invoeren om hun mobiele medewerkers (84%) en thuiswerkers (63%) te ondersteunen. Ter vergelijking: deze technologieën voor kantoormedewerkers werden dit jaar nog belangrijk gevonden door 47 procent van de respondenten, tegenover 68 procent in 2011.

De index laat ook zien dat het toenemende gebruik van smartphones en tablets op het bedrijfsnetwerk de vraag naar workshiftingcapaciteit stimuleert. De helft (51%) van de respondenten noteerde een sterke groei (met meer dan 10%) van de vraag naar oplossingen die geschikt zijn voor mobiele toestellen, terwijl nog eens 39 procent een lichte groei op dit domein optekende (minder dan 10%).

Het afgelopen jaar was er vooral vraag naar de volgende workshifting-technologieën:

1)     Desktopvirtualisatie (een gemiddelde score van 1,83 waarbij 1 overeenstemt met de hoogste prioriteit en 6 met de laagste)

2)     Directe en beveiligde toegang tot alle zakelijke apps en data op mobiele toestellen (gemiddelde score van 3,17)

3)     Technologieën voor netwerkoptimalisatie om gebruikers maximaal comfort te bieden (gemiddelde score van 3,75).

Citrix-partners schakelen over op cloudinfrastructuur en-diensten

Bij de Citrix-partners doet er zich nog een andere verschuiving voor. Hoewel veel partners nog steeds vinden dat desktopvirtualisatie heel veel mogelijkheden biedt, zien zij het grootste potentieel voor groei in de komende twaalf maanden toch weggelegd voor cloudplatforms en servervirtualisatie op bedrijfsniveau. De vijf belangrijkste prioriteiten op dit domein zijn volgens hen:

1)     Cloudplatform en servervirtualisatie op bedrijfsniveau (gemiddelde score van 2,44,  waarbij 1 overeenstemt met de hoogste prioriteit en 6 met de laagste)

2)     Desktopvirtualisatie (gemiddelde score van 2,5)

3)     Software voor desktopproductiviteit (gemiddelde score van 4,21)

4)     Beheer van mobiele toestellen -software om binnen het bedrijf mobiele toestellen te beheren en te beveiligen (gemiddelde score van 4,9)

5)     Enterprise Resource Planning (gemiddelde score van 5,40).

Een kwart van de partners verwacht dat cloudinfrastructuurprojecten met meer dan 10 procent zullen groeien, 28 procent denkt dat de groei tussen 6 en 10 procent zal liggen en 23 procent ziet een groei van tussen 0 en 5 procent.

Op basis van al deze resultaten is het geen verrassing dat de Index ook aangeeft dat de partners rekening houden met deze verschuivingen. Meer dan de helft (55%) onder hen biedt nu al diensten voor cloudinfrastructuren, terwijl nog eens een derde zich klaarmaakt om ze te leveren.

Ed Bezooijen (foto), Director Marketing Benelux van Citrix, verklaart de resultaten als volgt: “Citrix is al lang een koploper als het erop aankomt om bedrijven en hun medewerkers op nieuwe, innoverende manieren te laten werken en samenwerken. De Citrix Channel Index 2012 laat zien dat bedrijven in de EMEA-zone niet alleen erkennen dat mobiel werken en cloud-diensten hen belangrijke voordelen opleveren, maar dat zij deze diensten ook meer dan ooit invoeren. In de huidige economisch onzekere tijd gaan deze technologieën in tegen de heersende trend door bij onze klanten de werkomgeving te veranderen en bij onze partners voor groei te zorgen.”

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!