Wouter Hoeffnagel - 17 mei 2023

Vier trends die cloud-, datacenter- en edge-infrastructuur dit jaar beïnvloeden

Gartner identificeert vier trends die dit jaar van invloed zijn op cloud-, datacenter- en edge-infrastructuur. Infrastructuur- en operationele (I&O)-teams staan voor de uitdaging nieuwe technologieën en manieren van werken te ondersteunen in een jaar van economische onzekerheid.

Vier trends die cloud-, datacenter- en edge-infrastructuur dit jaar beïnvloeden image

In het huidige economische klimaat is de grootste uitdaging waarmee bedrijven in 2023 worden geconfronteerd wellicht niet de IT-infrastructuur. I&O-teams krijgen te maken met zowel economische als geopolitieke krachten, en gaan volgens Gartner een cruciale rol spelen bij het in goede banen leiden van hun invloeden. “Dit wordt geen jaar om grootse ambities waar te maken, maar het is een moment om je infrastructuur te heroriënteren, opnieuw uit te rusten en te heroverwegen. In elke crisis schuilen kansen, en in dit geval de kans om positieve veranderingen door te voeren die misschien al lang hadden moeten plaatsvinden”, zegt Paul Delory, VP Analyst bij Gartner.

Gartner identificeert de top vier cloud-, datacenter- en edge-infrastructuurtrends:

Trend 1: Cloudteams optimaliseren en herstructureren de cloudinfrastructuur

Het gebruik van de openbare cloud is bijna universeel, maar veel implementaties zijn ad hoc en slecht geïmplementeerd. I&O-teams hebben dit jaar de kans om haastig geassembleerde of slecht ontworpen cloudinfrastructuur opnieuw te bekijken om deze efficiënter, veerkrachtiger en kosteneffectiever te maken.

De focus bij het herstructureren van de cloudinfrastructuur moet liggen op het optimaliseren van de kosten door:

  • het elimineren van overbodige, overbebouwde of ongebruikte cloudinfrastructuur;
  • het opbouwen van zakelijke veerkracht in plaats van redundantie op serviceniveau;
  • cloudinfrastructuur gebruiken als een manier om verstoringen in de toeleveringsketen te verminderen;
  • en modernisering van de infrastructuur.

Volgens Gartner zal 65% van de applicatieworkloads in 2027 optimaal of klaar zijn voor levering in de cloud, tegen 45% in 2022.

Trend 2: Nieuwe applicatie-architecturen vragen om nieuwe soorten infrastructuur

I&O-teams staan voortdurend voor de uitdaging te voldoen aan nieuwe en groeiende eisen met nieuwe soorten infrastructuur. Denk daarbij aan edge-infrastructuur voor data-intensieve use-cases, niet-x86-architecturen voor gespecialiseerde workloads, serverloze edge-architecturen en 5G mobiele service. Gartner voorspelt dat 15% van de on-premises productieworkloads in 2026 in containers draait, ten opzichte van minder dan 5% in 2022.

I&O-professionals moeten alternatieve opties zorgvuldig evalueren. De nadruk moet daarbij volgens Gartner liggen op hun vermogen om te beheren, te integreren en te transformeren in het licht van beperkingen op het gebied van tijd, talent en middelen. "Keer niet terug naar traditionele methoden of oplossingen simpelweg aangezien zij in het verleden goed hebben gewerkt", aldus Delory. "Uitdagende periodes zijn tijden om te innoveren en nieuwe oplossingen te vinden om aan de zakelijke eisen te voldoen."

Trend 3: Datacenterteams passen cloudprincipes on-premises toe

Datacenters worden kleiner en migreren naar platformgebaseerde colocatieproviders. Gecombineerd met nieuwe as-a-service-modellen voor fysieke infrastructuur, kan dit cloudachtige servicegerichtheid en economische modellen naar on-premises infrastructuur brengen.

Gartner verwacht dat in 2027 35% van de datacenterinfrastructuur wordt beheerd vanuit een cloudgebaseerd besturingsvlak, ten opzichte van minder dan 10% in 2022. De marktonderzoeker adviseert I&O-professionals zich dit jaar te richten op:

  • het bouwen van cloud-native infrastructuur binnen het datacenter;
  • het migreren van workloads van eigen faciliteiten naar co-locatiefaciliteiten of de edge;
  • of het omarmen van as-a-service-modellen voor fysieke infrastructuur.

Trend 4: Succesvolle organisaties maken de groei van vaardigheden tot hun hoogste prioriteit

Gebrek aan vaardigheden blijft de grootste belemmering voor initiatieven voor de modernisering van infrastructuur, waarbij veel organisaties merken dat ze geen extern talent kunnen inhuren om deze lacunes in vaardigheden op te vullen. IT-organisaties slagen alleen indien zij prioriteit geven aan organische groei van vaardigheden.

Gartner adviseert I&O-leiders dit jaar van de groei van operationele vaardigheden hun hoogste prioriteit te maken. Moedig I&O-professionals aan om nieuwe rollen op zich te nemen als Site Reliability Engineers of materiedeskundige consultants voor ontwikkelteams en business units. Gartner voorspelt dat 60% van de datacenterinfrastructuurteams tegen 2027 over relevante automatiserings- en cloudvaardigheden beschikt, ten opzichte van 30% in 2022.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!