Witold Kepinski - 19 mei 2023

SAP actualiseert de financiële doelstellingen voor de middellange termijn

SAP heeft een update aangekondigd van zijn financiële richtlijnen voor de middellange termijn voor 2025 en een nieuw aandeleninkoopprogramma van maximaal 5 miljard euro bij SAP Sapphire in Orlando.

SAP actualiseert de financiële doelstellingen voor de middellange termijn image

Update van de doelstellingen voor 2025

De nieuwe doelstellingen voor 2025 weerspiegelen het sterke groeimomentum van SAP in de cloudbusiness, weerspiegeld in een cloudomzet van meer dan € 21,5 miljard exclusief Qualtrics. De herziene leidraad weerspiegelt de verwachte desinvestering van Qualtrics (NASDAQ: XM) en de nieuwe verwachte resultaten van de doorlopende activiteiten van SAP voor 2025.

Deze update voor de doorlopende activiteiten van SAP is voornamelijk gebaseerd op de verwachting van een aanhoudend snelle groei van de cloudomzet, een hoog niveau van veerkracht door het groeiende aandeel van de terugkerende omzet en de toegevoegde waarde van de service- en ondersteuningsactiviteiten, evenals een relatief gunstiger valuta-omgeving dan de oorspronkelijke doelen die in oktober 2020 zijn gepubliceerd.

Voor het jaar 2025 verwacht SAP nu:

  • Meer dan € 21,5 miljard aan cloudomzet
  • Omzet van ruim € 37,5 miljard
  • Een cloud-brutowinst (niet-IFRS) van ongeveer € 16,3 miljard
  • Een bedrijfsresultaat (niet-IFRS) van circa € 11,5 miljard
  • Een aandeel van meer voorspelbare verkopen van ongeveer 86%
  • Een vrije kasstroom van ongeveer € 7,5 miljard

Rekening houdend met de huidige wisselkoersen, zijn de nieuwe doelstellingen voor 2025 gebaseerd op een wisselkoers van USD 1,10 per EUR.

“De update van vandaag van onze financiële doelstelling voor 2025 toont het momentum van SAP in deze nieuwe fase van onze transformatie. Onze sterke, veerkrachtige groei in de cloud zorgt voor een versnelde groei van omzet en bedrijfsresultaat. We verhogen ons doel voor omzet uit voortgezette activiteiten met bijna € 4 miljard en verwachten een verdere aanzienlijke versnelling van de omzetgroei tot 2025 en daarna”, aldus CEO Christian Klein (foto).

“Sinds de aanpassing van haar strategie in 2020 heeft SAP enorme vooruitgang geboekt in haar transformatie naar een cloudbedrijf. Kwartaal na kwartaal heeft het bedrijf ondanks een moeilijk macro-economisch klimaat sterke resultaten neergezet. Vooruitkijkend naar de komende twee en een half jaar, zijn we nu goed gepositioneerd om onze groei te versnellen. We werken met vertrouwen onze tussentijdse vooruitzichten bij en herbevestigen ons doel om in deze periode een dubbelcijferige groei van het bedrijfsresultaat en de vrije kasstroom te realiseren. Tegelijkertijd leggen we de basis voor duurzame, dynamische groei na 2025”, aldus CFO Dominik Asam.

Nieuw aandeleninkoopprogramma

Gezien de sterke bedrijfsprestaties en de verwachte desinvestering van Qualtrics, heeft SAP besloten haar kapitaalrendement verder te intensiveren.

Het nieuwe aandeleninkoopprogramma met een volume tot € 5 miljard zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 van start gaan en eind 2025 volledig zijn afgerond. Het programma vindt plaats op basis van de machtiging verleend door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 11 mei 2023 en in overeenstemming met de daar beschreven beperkingen.

Het programma is afhankelijk van de verwachte succesvolle afronding van de afstoting van Qualtrics in de tweede helft van 2023.

“De constante teruggave van kapitaal aan aandeelhouders is een prioriteit voor ons en is een uitdrukking van onze financiële discipline. Dit komt ook tot uiting in ons sterke beleid van verhoging van dividenden en regelmatige terugkoop van eigen aandelen die aandeelhouders hebben beschermd tegen verwatering van hun aandelen”, aldus Chief Financial Officer Dominik Asam.

Het nieuwe aandeleninkoopprogramma volgt op SAP's terugkoop in 2020 en 2022 van ongeveer 14 miljoen aandelen voor respectievelijk ongeveer € 1,5 miljard en ongeveer 16 miljoen aandelen voor ongeveer € 1,5 miljard.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!