Wouter Hoeffnagel - 25 mei 2023

EU wil Apple via hoogste EU-rechter achterstallige belasting laten betalen

De Europese Commissie stapt naar de hoogste Europese rechter om Apple te dwingen 13 miljard euro aan achterstallige belastingen alsnog af te dragen. Een lagere rechtbank oordeelde eerder dat het besluit moet worden teruggedraaid vanwege juridische fouten.

EU wil Apple via hoogste EU-rechter achterstallige belasting laten betalen image

De EU stelt dat Apple jarenlang te weinig belasting heeft betaald. EU-lidstaat Ierland zou meer dan twintig jaar lang het Amerikaanse techbedrijf te weinig belasting hebben laten betalen. De EU wil dat Apple de achterstallige belasting alsnog betaald. In totaal gaat het om een bedrag van 13 miljard dollar.

Juridische fouten

Apple verzet zich tegen het besluit. Het Gerecht van de Europese Unie bepaalde eerder dat het besluit moest worden teruggedraaid, aangezien de Europese Commissie juridische fouten zou hebben gemaakt. Zo zou onvoldoende zijn aangetoond dat Apple door de gehanteerde belastingconstructie een oneerlijk voordeel verkreeg.

De Europese Commissie gaat hier tegen in besluit en stapt naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het wil dat de rechter het eerder besluit terugdraait en Apple alsnog opdraagt de vermeende achterstallige belastingen te voldoen.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!