Wouter Hoeffnagel - 31 mei 2023

Google moet boete aan Sonos betalen wegens patentschending

Google krijgt in de Verenigde Staten (VS) een boete van 32,5 miljoen dollar opgelegd wegens het schenden van een patent van Sonos. Het gaat om een patent dat betrekking heeft op het groeperen en synchroniseren van luidsprekers, ook wel multiroom audio genoemd.

Google moet boete aan Sonos betalen wegens patentschending image

De zaak loopt al langer; Sonos beschuldigt Google al sinds 2020 van het schenden van zijn patent. Het gaat concreet om technologie die zorgt dat meerdere luidsprekers gesynchroniseerd werken en gelijktijdig dezelfde audio afspelen. Sonos stelt dat Google deze technologie in handen kreeg via een eerdere samenwerking. Het stelt echter dat Google nu ongeoorloofd gebruik maakt van de technologie en stapte naar de rechter.

2,30 dollar per apparaat dat patent schendt

Een federale jury in de Amerikaanse staat San Francisco stelt Sonos nu in het gelijk. Google moet een boete van 2,30 dollar per verkocht apparaat dat inbreuk maakt op het Sonos-patent betalen. In totaal gaat het om ruim 14 miljoen verkochte apparaten, waarmee de totale boete uitkomt op 32,5 miljoen dollar.

Sonos stelde overigens dat Google ook op vijf andere patenten inbreuk maakt. Hier gaat de jury echter niet in mee; deze oordeelt van deze vijf patenten ongeldig zijn of Google hierop geen inbreuk maakt.

Google heeft op zijn beurt ook Sonos voor de rechter gedaagd. Het bedrijf zou inbreuk maken op een Google-patent voor spraakbediening.

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!