Witold Kepinski - 14 juni 2023

NorthC Datacenters pakt duurzaamheid breed aan

Geen gebruik van drinkwater en CO2-neutraal in 2030: dat is de duidelijke stip op de horizon van NorthC Datacenters als het om duurzaamheid gaat. COO Jarno Bloem (foto) legt uit hoe het bedrijf daar naartoe werkt: met een combinatie van grote en kleine maatregelen en veel toewijding vanuit het hele bedrijf.

NorthC Datacenters pakt duurzaamheid breed aan image

Jarno Bloem werkte aan het begin van de eeuw al in de datacenterbranche, toen er nog tapijt op de vloeren lag en de koeling keihard blies. Sinds 2020 staat er NorthC Datacenters op zijn visitekaartje en is het contrast met die beginjaren groot. Hij is als COO verantwoordelijk voor het duurzaamheidsprogramma, maar ook voor de uitbreiding van NorthC in Europa en de nieuwbouw van datacenters. “Ik kan me nu helemaal focussen op dat soort mooie taken, zoals onze uitbreiding in Duitsland.”

NorthC opereert regionaal, met lokale datacenters met een sterke onderlinge connectiviteit. “We richten ons met name op het mkb, maar hebben ook grotere klanten. Die willen niet altijd naar een datacenter nabij Amsterdam rijden om systemen te onderhouden en kiezen daarom voor een regionaal datacenter in de buurt. We willen de grootste regionale datacenterpartij van Europa worden. Dat zijn we al in Nederland. In Duitsland en Zwitserland zijn we goed op weg.”

2030
NorthC, dat in 2020 ontstond na een fusie van The Datacenter Group en NLDC, kiest de laatste tijd heel nadrukkelijk voor het pad van sustainability. Bloem: “In de jaren dat ik in deze branche werk erger ik me aan de hoeveelheid vervuilende noodstroomvoorzieningen en het waterverbruik. Dat geeft de hele datacenterbranche een stigma. Wij willen dat beter doen. Ik heb daarom een roadmap opgesteld om in 2030 in al onze datacenters geen drinkwater meer te gebruiken en qua uitstoot CO2-neutraal te zijn.”

Het toewerken naar dat doel gebeurt op heel veel verschillende manieren. “In alle datacenters die we nu bouwen gebruiken we groene waterstof voor de noodstroomvoorziening. Daar zijn we mee begonnen in Groningen, als eerste in Europa. In Eindhoven gebruiken we op dit moment nog grotere waterstofgeneratoren en dat geldt binnenkort ook voor een uitbreiding in Duitsland. Daarnaast gebruiken we in onze nieuwe datacenters voor de koeling nu al geen drinkwater meer. Dat gaat allemaal met een gesloten systeem. Ook breiden we zo modulair mogelijk uit, met kleine stapjes. Daarmee voorkomen we onnodig energieverbruik als een gebouw nog relatief leeg is.”

Warmte-uitwisseling
Maar dat is nog lang niet alles. “We zetten duurzame bronnen in: zon en wind, en participeren daarvoor in zonne- en windvelden. Daarmee voorzien we in onze eigen stroombehoefte. Daarnaast gebruiken we kunstmatige intelligentie om de koeling zo efficiënt en slim mogelijk in te richten en aan te sturen. We hebben daarvoor een pilot afgerond en verwachten op basis daarvan zeven procent te kunnen besparen op ons energieverbruik. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar in absolute getallen gaat het om een erg grote hoeveelheid. We zijn ook zeer actief met warmte-uitwisseling. Als één van de weinige partijen doen we dat op meerdere locaties. In Eindhoven wisselen we warmte uit met de High Tech Campus en in Aalsmeer onder andere met een zwembad en een kinderdagverblijf. In Rotterdam maken we deel uit van een consortium dat hetzelfde doet voor een woonwijk met 11.000 huishoudens. We willen dat uiteindelijk doen op elke locatie waar dat technisch mogelijk is.”

In de datacenterbranche is de PUE (Power Usage Effectiveness) een belangrijke score om aan te geven hoe efficiënt er met energie wordt omgegaan. “In het verleden lag die score vaak boven de 2, wat betekent dat er meer energie werd gebruikt voor koeling dan voor de IT van de klant. Nu praten we over 1,2. Dus voor elke kilowatt aan klantstroom is er nog maar 200 watt aan koeling nodig. Dat voelen klanten natuurlijk ook in hun portemonnee.”

Steentje bijdragen
Niet alleen in de datacenters, maar ook verder binnen het bedrijf probeert iedereen bij NorthC zijn steentje bij te dragen richting het centrale doel voor 2030. “We printen bijvoorbeeld nog maar zo min mogelijk. Een grotere stap is dat iedereen over twee jaar elektrisch of hybride moet rijden. Daarnaast kijken we ook kritisch naar de goederen die we geleverd krijgen, zoals serverkasten. Moeten die echt verpakt worden met veel karton en plastic folie? Wij vinden dat het veel minder kan. Daarover gaan we dus in gesprek met leveranciers.”

Ook klanten worden bij het doel betrokken. “We gaan het gesprek met onze klanten aan, omdat we ze willen helpen om hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Ook kijken we kritisch of ze de capaciteit waar ze om vragen, ook echt nodig hebben. Gaan ze die capaciteit echt gebruiken? Want als dat niet zo is, gaat dat ten koste van de totale efficiëntie in de datacenters.”

Klanten gaan dat gesprek graag aan, merkt Bloem. “IT-bedrijven hebben gemiddeld ongeveer tachtig procent van hun IT-assets in een datacenter staan. Als ze vervolgens hun CO2-voetafdruk moeten rapporteren, dan is het fijn dat ze daarin al voor tachtig procent worden ontzorgd. Ze krijgen daar ook steeds vaker vragen over, onder meer bij aanbestedingen. Vroeger ging het dan om een paar korte stukjes, maar sinds ongeveer anderhalf jaar wordt er regelmatig verwacht dat ze meerdere A4-tjes aanleveren over duurzaamheid en dat moeten ze ook echt meetbaar maken.”

Hij merkt ook steeds vaker dat klanten vanwege het duurzaamheidsbeleid voor NorthC kiezen. “Het is absoluut een factor die in een aantal gevallen de doorslag heeft gegeven bij de keuze van klanten.”

Goede voorbeeld geven
“De pilots en investeringen die we doen op het gebied van duurzaamheid zijn natuurlijk een investering die zich uiteindelijk ook in real life bewijst”, zegt Bloem. “Kijk naar de waterstofgeneratoren. Die zijn duurder dan een dieselgenerator, maar het is een stap die je nu al makkelijk kan zetten. Onze investeerders staan er helemaal achter. We willen echt vooroplopen in de branche en het goede voorbeeld geven. We zijn ook voorstander van heldere wet- en regelgeving op dit gebied.”

Duurzaamheid is stap voor stap in het DNA van NorthC gekomen. “De directie geeft het goede voorbeeld en inmiddels helpen we de werknemers om kritisch te kijken naar hun eigen footprint en met het vertellen van ons verhaal. Uiteindelijk willen we dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor dit thema.”

Door: Johan van Leeuwen

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!