Witold Kepinski - 22 juni 2023

Fusie auticon en Unicus/Specialisterren

auticon en Unicus/Specialisterren hebben een overeenkomst gesloten waarbij de twee bedrijven zich zullen verenigen.

Fusie auticon en Unicus/Specialisterren image

De deal werd tot stand gebracht door Ferd, een in Oslo gevestigde familie-investeringsmaatschappij en aandeelhouder van beide bedrijven. De historische deal creëert een wereldwijd model voor een sociale onderneming met een autistische meerderheid, dat de ongelijkheden op het gebied van werkgelegenheid voor volwassenen op het spectrum aanpakt.

Door hun krachten te bundelen, vergroten auticon en Unicus/Specialisterren hun potentieel om waarde te creëren voor klanten, werknemers en de maatschappij in bestaande en nieuwe markten. 

Daarnaast krijgen klanten toegang tot een breder scala aan IT-diensten en een groter internationaal team. Tegelijkertijd kunnen onze medewerkers blijven groeien en ontwikkelen in een werkomgeving zoals ze gewend zijn.

De overeenkomst houdt het volgende in:

  • De twee bedrijven zullen samen het "grootste bedrijf met een autistische meerderheid ter wereld" worden, met 81% (465) van de 575 werknemers in het autismespectrum.
  • Ferd, een investeerder in beide bedrijven, wordt de belangrijkste investeerder in het gecombineerde bedrijf.
  • De twee bedrijven komen samen onder de paraplu van auticon GmbH als toekomstige gezamenlijke holding van de aandeelhouders van auticon en Unicus/Specialisterren.
  • Lars Johansson-Kjellerød, CEO van de Unicus groep, zal samen met auticon CFO Markus Weber en Group CEO Kurt Schöffer zitting nemen in de directie van auticon GmbH.
  • Het verenigde bedrijf zal actief zijn in 14 landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Finland, Nederland, Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Zwitserland en Frankrijk.
  • Het bedrijf verwacht eind 2023 een omzet van 50 miljoen euro en meer dan 600 werknemers te hebben.
  • Investeerders zijn onder andere Ferd, Autism Impact Fund, Ananda Impact Ventures, KOIS, Felix Porsche, Sir Richard Branson, Ferst Capital Partners en Esmée Fairbairn Foundation.

Unicus en Specialisterren

Sinds oktober 2022 heeft Unicus het merendeel van de aandelen van Specialisterren. De dagelijkse besturing van het bedrijf is in handen van de zittende directie van Specialisterren gebleven. Dit zal ook na deze krachtenbundeling met auticon de gang van zaken zijn.

Een werkloosheidscrisis onder autistische volwassenen

Naar schatting heeft minder dan 29% van de volwassenen met autisme zinvol of passend werk (Office for National Statistics, UK, 2022). Veel volwassenen met autisme hebben cognitieve kwaliteiten die hen bijzonder geschikt maken voor een loopbaan in wetenschap, technologie, techniek, creatieve sectoren en wiskunde. Desondanks worden ze geconfronteerd met barrières zoals een wervingsprocedure die niet aansluit bij hun manier van denken en zijn, een gebrekkig maatschappelijk bewustzijn van autisme en werkgevers die niet weten hoe ze de juiste ondersteuning kunnen geven.

Met 15 jaar ervaring, een staat van dienst en wereldwijde aanwezigheid in 14 landen, zal het gecombineerde bedrijf hoogwaardige IT-diensten leveren aan klanten waaronder Business Intelligence, RPA, kwaliteitsborging in AI en testen. In de Scandinavische markten zal er daarnaast praktische trainingen en consultancy over neurodiversiteit worden aangeboden.

Op een missie om het leven van autistische volwassenen te verbeteren

auticon en Unicus/Specialisterren verbeteren het leven van autistische volwassenen door middel van werkgelegenheid. Volgens interne enquêtes melden beide bedrijven significante verbeteringen in de kwaliteit van leven voor hun werknemers, waaronder meer zelfvertrouwen en inkomen. Bekijk voor meer informatie de meest recente impactverslagen van Unicus, Specialisterren en auticon.

Sjoerd van der Maaden, CEO en oprichter van Specialisterren zegt over deze krachtenbundeling: "Als gevolg van de samenvoeging van Unicus/Specialisterren en auticon ontstaat een wereldwijd leidend ‘impact-first’ bedrijf. Wij laten zien dat de combinatie van ICT en autisme wereldwijd relevant is.”

Kurt Schöffer, CEO van de auticon Group, zegt hierover: “Stel je een bedrijf voor waar de meerderheid autistisch is. De meesten zouden zich zoiets nooit kunnen voorstellen, maar toch komen we elke dag naar ons werk. Dit samengaan verenigt twee vooraanstaande IT-consultancy bedrijven achter een gezamenlijk doel: meer neurodiversiteit."

Markus Weber, CFO van auticon, licht toe: "Deze deal maakt auticon nog interessanter voor de financiële markt. Onder leiding van Ferd, nu onze grootste aandeelhouder, heeft auticon onbeperkte mogelijkheden en begeleiding voor verdere groei."

Unicus Oprichter en CEO Lars Johansson-Kjellerød gaf als commentaar: "Door ons huwelijk creëren we 's werelds grootste bedrijf met een autistische meerderheid. Met de focus op neurodiversiteit zullen we unieke resultaten blijven creëren voor onze klanten en een verhoogde levenskwaliteit voor onze medewerkers. De gezamenlijke bedrijven hebben hetzelfde DNA en dezelfde visie om een meer inclusieve wereld te creëren, en wanneer we de lange ervaring van Unicus/Specialisterren en auticon combineren, is dat naar mijn mening de beste voorwaarde om met succes verandering en innovatie te stimuleren en het toonaangevende sociale bedrijf te creëren dat zich richt op neurodiversiteit. "Ik kijk uit naar de toekomst!"

Ferd eigenaar en voorzitter, Johan H. Andresen commentaar: "De combinatie van auticon en Unicus/Specialisterren betekent een belangrijke mijlpaal voor social impact investing. Toen Ferd in 2007 begon met investeren in sociale ondernemers hadden we een visie dat het mogelijk zou zijn om deze organisaties met hun innovatieve oplossingen op te bouwen en te schalen en dat ze zowel een grote sociale impact als sterke financiële prestaties zouden kunnen leveren.  Onze reis met Unicus begon in 2009, met een kleine subsidie om een pilot project te financieren, gevolgd door een investering in auticon in 2018. Nu zijn we getuige van de opkomst van een multinationale sociale ondernemer, een van de allereerste in zijn soort. We zijn erg enthousiast en trots om de nieuwe groep te ondersteunen in haar ambitieuze plannen voor de toekomst."

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!