Redactie - 21 augustus 2023

Datalek: Ontslagen agent vroeg tientallen keren inlichtingen over criminelen op

Een ontslagen agent kon maandenlang politie-informatie opvragen bij het Real Time Intelligence Center (RTIC) van de politie in Apeldoorn. Samen met handlangers verkocht hij deze informatie door aan criminelen.

Datalek: Ontslagen agent vroeg tientallen keren inlichtingen over criminelen op image

Dit is gebleken uit onderschepte communicatie via de versleutelde communicatiedienst EncroChat, meldt De Stentor. De politie wist toegang te verkrijgen tot het chatverkeer. Het drietal wisselde via EncroChat informatie met elkaar uit over hun handel. Een ontslagen politieman speelde een sleutelrol in de handel en wist tientallen keren gevoelige informatie te stelen.

Telefonisch gegevens opvragen

Opvallend is dat de man hievoor simpelweg opbelde naar het RTIC van de politie in Apeldoorn. Dit is een inlichtingencentrum dat politiemensen op straat voorziet van actuele informatie die hen ondersteunt in hen werk. Denk hierbij aan het controleren van kentekengegevens, burgerservicenummers en informatie over lopende onderzoeken naar verdachten.

De voormalig politieagent deed zich voor als andere agenten, die nog wel in dienst waren bij de politie. Hij wist hun dienstnummers, en wist het RTIC op deze manier te overtuigen informatie te overhandigen. Hij nam via een achttal prepaid-telefoons contract op met het centrum en vroeg tussen maart en december 2020 tientallen keren informatie op. Vermoedt wordt dat het lekken van informatie door het drietal tenminste in één geval een rol heeft gespeeld bij een poging tot liquidatie.

De eerste strafzaak tegen een van de verdachten is afgelopen week van start gegaan. De strafzaken tegen de andere twee agenten waaronder de ontslagen agent starten deze week.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!