Redactie - 24 augustus 2023

Europese bedrijfsleiders: Generatieve AI is van invloed op een groot aantal functies

92 procent van de Europese bedrijfsleiders verwacht dat verschillende functies binnen hun organisatie beïnvloed gaan worden door generatieve AI. Met name data-analyse, communicatie, administratieve en financiële functies krijgen volgens de respondenten een andere invulling door de nieuwe technologie.

Europese bedrijfsleiders: Generatieve AI is van invloed op een groot aantal functies image

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van IT-adviseur Insight Enterprises uitgevoerd door The Harris Poll. Het vond plaats onder onder professionals op directieniveau of hoger bij bedrijven met meer dan duizend werknemers. De introductie van generatieve AI-tools, zoals ChatGPT, wordt door Europese bedrijfsleiders lang niet altijd als een bedreiging gezien. Integendeel, meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) noemt een verbeterde productiviteit van werknemers als de belangrijkste reden om in de komende drie jaar met de technologie aan de slag te gaan.

Andere belangrijke beweegredenen zijn een verbeterde klantenservice (44 procent) en automatisering van workflows in de organisatie (39 procent). Ongeveer 28 procent van de ondervraagden verwacht dat de functies van data-analisten en -wetenschappers het meest beïnvloed zullen worden door tussenkomst van generatieve AI.

Zorgen over veiligheid

Toch leeft er onder de bedrijfsleiders ook bezorgdheid over generatieve AI. Zo noemt 49 procent van hen ‘veiligheid en beveiliging’ als het belangrijkste aandachtspunt rondom de implementatie van de technologie, gevolgd door kwaliteit en controle (43 procent) en naleving van wet- en regelgeving (37 procent). Intussen zou 72 procent van de Europese organisaties beleid en strategieën rond generatieve AI hebben opgesteld of geïmplementeerd, of daarmee bezig zijn.

In samenwerking met Data News

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 SLTN Vierkant
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!