Anne van den Berg - 28 augustus 2023

HP streeft naar een net zero business in 2040

Al sinds 2001 stelt HP elk jaar het Sustainable Impact Report op, waarin de behaalde doelen van HP op het gebied van klimaat, duurzaamheid, en gelijkwaardigheid en filantropie worden beschreven. Het draait om het creëren van transparantie zodat continu wordt gestuurd op de gestelde doelen. “Het is niet voldoende om in 2039 wakker te worden en in actie te komen, als we in 2040 net zero willen zijn”, aldus HP, die al in 2030 het meest duurzame en rechtvaardige techbedrijf ter wereld wil zijn.

HP streeft naar een net zero business in 2040 image

Elk jaar stelt HP zich de vraag: hoe goed zijn we bezig? Naast dat ze zich natuurlijk bezighouden met de bedrijfsactiviteiten, kijken ze naar de doelen die ze behaald hebben op het gebied van klimaat, mensenrechten en gelijkwaardigheid en filantropie. En dat is niet iets wat HP pas recent heeft opgepakt.

Al decennialang zet HP zich in te werken aan duurzame oplossingen.

“Zo wordt sinds 1991 gewerkt aan het recyclen van cartridges. Het eerste Sustainable Impact Report verscheen in 2001”, vertelt Erik Moltzen, Sustainability Manager bij HP Benelux. “Het rapport biedt transparantie over onze initiatieven en impact. Het maakt duidelijk waar we voor staan en waar we voor gaan. Daarnaast zetten we ons ook in om onze kennis, ervaring en diensten te delen met onze klanten en onze partners.”

In het Sustainable Impact Report met de cijfers van 2022 staat bijvoorbeeld vermeld dat 1,1 miljoen MWh aan duurzame energie mogelijk gemaakt is door HP en partners. Daarbij heeft 95 procent van HP’s leveranciers sociale en milieu-assessments doorlopen, om te zorgen dat zij zich bewust blijven houden met duurzaamheid en zich continue hierop blijven verbeteren.

Moltzen: “Dit vertaalt zich terug in onze CDP Supply Chain score en lidmaatschap, waarvoor wij de hoogst haalbare triple AAA-status hebben ontvangen in 2022 voor het vierde jaar op rij. Ook doneerde HP 3,3 miljoen dollar en in totaal 76.000 laptops aan Oekraïense vluchtelingen na de Russische invasie. Dit is zomaar een selectie van activiteiten die HP uitvoert.”

Niet pas in 2039 wakker worden

Naast de kortetermijndoelstellingen die HP zich heeft gesteld, kijken ze ook vooruit en stellen ze zich doelen voor het jaar 2040. “Het is niet voldoende om in 2039 wakker te worden en in actie te komen. Er is nu actie nodig”, vertelt Koen Van Beneden, Managing Director bij HP Benelux. “Op die kortetermijndoelen kan je ook bijsturen. En niet alleen als het over klimaat gaat, maar ook over mensenrechten, opleidingen, sterk leiderschap.”

Voor 2040 heeft HP zich ten doel gesteld om volledig net zero te opereren. Moltzen vertelt: “We willen daarom in 2030 al in onze totale waardeketen de CO2-emissie met vijftig procent naar beneden brengen. Vergeleken met ons basis meetjaar 2019, hebben we onze CO2 footprint met 18% weten te verminderen. Natuurlijk werken we ook aan de circulariteit van onze producten en het gewicht van onze verpakkingen zodat ze zo min mogelijk impact hebben op het milieu. Meer dan hier alleen een cijfermatige opsomming te geven, geeft het wel aan hoe grondig we onze doelstellingen aanpakken. Het werkt alleen als je dit in alle facetten van de organisatie doorvoert.

Veel kansen in circulariteit

Van Beneden: “Ik ben echt gepassioneerd over circulariteit, ik denk dat daar nog ontzettend veel kansen liggen. Vele klanten hebben nu bijvoorbeeld nog geen actief beleid rond de end of life van technologie, maar ik zie dat als we in gesprek gaan met de klant hierover dat we hen kunnen helpen om een beter beleid hiervoor te ontwikkelen. We hebben al wel een beleid voor bijvoorbeeld het hergebruiken, doorverkopen of doneren van laptops.”

Koen van Beneden_fotograaf_David Plas

Hij gaat verder: “Als een klant kiest voor nieuwe apparaten, dan kunnen de oude toestellen refurbished waarschijnlijk worden ingezet, al dan niet dankzij donaties, voor onderwijs en kansarme jongeren.” Organisaties maken daar al veel gebruik van en in 2022 zijn meer dan 7,4 miljoen studenten en leraren in wereldwijd uitgerust met technologie. “Dat biedt kansen aan jongeren die geen laptop tot hun beschikking hebben.”

Ook dichterbij huis kan refurbish de overall footprint van nieuwe aankopen verminderen, Van Beneden: “Als klanten zeg 3000 nieuwe computers nodig hebben en tien procent hiervan als refurbished afnemen, dan is ook dat een manier om bij te dragen aan een lagere footprint. Met FlexIT hebben we een dergelijk programma, waarbij de computers dezelfde HP-garantie en kwaliteit krijgen als bij de nieuwe producten”.

Elke maand 4 uur betaald vrijwilligerswerk doen

Dan de bijdrage van de organisatie aan de maatschappij. “We hebben wereldwijd 50.000 collega’s en ook buiten hun directe werkzaamheden kunnen we veel betekenen voor de samenleving. Alle medewerkers kunnen elke maand vier uur betaald vrijwilligerswerk doen binnen werktijd. Van Beneden: “Sommige mensen pakken dat vanuit zichzelf op, maar om het zo makkelijk mogelijk te maken, organiseren we ook dagen om samen een project op te pakken. Zo organiseerden we een boomplant- en cleanupdag, en zetten we onze technologie en kennis in voor jongerenprojecten en helpen we bij vakantiekampen.”

“In 2025 willen we dat 1,5 miljoen uur besteed wordt aan vrijwilligerswerk”, vertelt Moltzen. “In 2021 ging het al van 600.000 uur naar 950.000.” Welk project vonden Moltzen en Van Beneden het mooist om aan mee te werken? Van Beneden: “Wat mij betreft Robotwise. Dit project draait om inclusiviteit en we hebben daarbij jongeren uitgenodigd, in samenwerking met KPMG en Robotwise om kennis te maken met robots en het programmeren daarvan.”

Moltzen vult aan: “Maar ook deze zomer werken we samen met YMCA dat vakantiekampen organiseert voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Als onderdeel van hun kamp organiseren wij als HP/OMEN een voor hen geweldige Gaming ochtend bij H20 in Purmerend. Als je ziet met hoeveel nieuwsgierigheid de kinderen arriveren en vervolgens heel enthousiast met de bus weer vertrekken naar hun zomerkamp, dat is fantastisch om te zien.”

Niet zomaar toegang tot een laptop

Volgens Van Beneden realiseren we ons te weinig dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot apparaten. “Vooral tijdens de pandemie werd dat pijnlijk duidelijk dat er in sommige gezinnen maar één laptop aanwezig is, waar alle lessen op gevolgd moesten worden. Robotwise is me dus heel erg bijgebleven, vooral ook omdat de kinderen die op bezoek kwamen zulke diepgaande vragen kunnen stellen, zoals wat duurzaamheid bij HP eigenlijk betekent.”

Van Beneden sluit af met de rol die HP neemt: “Je moet als bedrijf leiderschap nemen. Je kunt niet puur de wet volgen, want dan komen we minder ver dan we zouden willen. Daarom denken we ook mee in adviesorganen en vakverenigingen zodat we de sector en ons land helpen om grotere stappen te maken. Maar het begint wel bij het leiderschap van je organisatie als je ook impact wilt maken.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!