Witold Kepinski - 08 september 2023

Apple iPhones kunnen geïnfecteerd worden met Pegasus spyware

Toen Citizen Lab vorige week het apparaat controleerde van een persoon die in dienst was van een in Washington DC gevestigde maatschappelijke organisatie met internationale kantoren, ontdekte hij een actief uitgebuit zero-click-kwetsbaarheid die werd gebruikt om de Pegasus-huurlingenspyware van de NSO Group af te leveren. 'We noemen de exploitketen BLASTPASS. De exploitketen kon iPhones met de nieuwste versie van iOS (16.6) in gevaar brengen zonder enige tussenkomst van het slachtoffer', zo meldt Citizen Lab.

Apple iPhones kunnen geïnfecteerd worden met Pegasus spyware image

Citizen Lab meldt: 'De exploit betrof PassKit- bijlagen met kwaadaardige afbeeldingen die vanaf een iMessage-account van een aanvaller naar het slachtoffer werden verzonden.

We verwachten in de toekomst een meer gedetailleerde discussie over de exploitketen te publiceren.

Openbaarmaking aan Apple en CVE's

Citizen Lab heeft onze bevindingen onmiddellijk aan Apple bekendgemaakt en geholpen bij hun onderzoek.

Apple heeft twee CVE's uitgegeven met betrekking tot deze exploitketen (CVE-2023-41064 en CVE-2023-41061)

Update Apple-apparaten nu

We dringen er bij iedereen op aan om hun apparaten onmiddellijk te updaten.

We moedigen iedereen die mogelijk een verhoogd risico loopt vanwege wie ze zijn of wat ze doen, aan om de Lockdown-modus in te schakelen .

Wij zijn van mening, en het Security Engineering and Architecture-team van Apple heeft ons dit bevestigd, dat de Lockdown-modus deze specifieke aanval blokkeert.

We prijzen Apple voor hun snelle onderzoeksreactie en patchcyclus, en we erkennen het slachtoffer en hun organisatie voor hun medewerking en hulp.

Zeer doelgerichte civiele samenleving: een systeem voor vroegtijdige waarschuwing op het gebied van cyberbeveiliging

Deze laatste vondst laat eens te meer zien dat het maatschappelijk middenveld het doelwit is van zeer geavanceerde exploits en huurspy-spyware.

De update van Apple zal apparaten van reguliere gebruikers, bedrijven en overheden over de hele wereld beveiligen. De BLASTPASS-ontdekking benadrukt de ongelooflijke waarde van het ondersteunen van maatschappelijke organisaties voor onze collectieve cyberbeveiliging.'

Opmerking: bericht bijgewerkt op 7 september om 17:42 uur Eastern Time om aan te geven dat Apple's Security Engineering and Architecture-team en Citizen Lab geloven dat de Lockdown-modus deze specifieke aanval blokkeert.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!