Martijn Kregting - 13 september 2023

Arbeidsinspectie: politie moet snel C2000-problematiek aanpakken

De Politie krijgt van de Nederlandse Arbeidsinspectie negen maanden om de problemen op te lossen met het communicatienetwerk C2000. Dat meldt Nu.nl op basis van een brief van de toezichthouder aan de korpsleiding. De problemen met uitval op het communicatienetwerk gaan vroeg of laat leiden tot slachtoffers, waarschuwde een klokkenluider vorige maand. Volgens de Arbeidsinspectie overtreedt de Politie als werkgever de Arbeidsomstandighedenwet.

Arbeidsinspectie: politie moet snel C2000-problematiek aanpakken image

Het C2000-netwerk voor communicatie binnen en tussen hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulancediensten is sinds 2020 in gebruik. Het verving een eerder zogeheten missiekritisch netwerk, dat juist vanwege allerlei problemen is vervangen. Afgelopen augustus meldde een klokkenluider echter dat het C2000-netwerk in de praktijk nog slechter functioneert dan zijn voorganger. 

Agenten kunnen via hun portofoons contact hebben met elkaar, andere hulpdiensten en de meldkamer. Maar te vaak zou het gebeuren dat het C2000-netwerk hapert. Door storingen en andere problemen kunnen agenten op straat niet op het netwerk vertrouwen. Daardoor kunnen ze niet altijd veilig hun werk doen.

Nieuwe eisen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de korpsleiding dinsdag al per brief op de hoogte gesteld van de nieuwe eisen waar volgens de toezichthouder het C2000-netwerk aan moet voldoen. Het is niet bekend of andere hulpdiensten vergelijkbare brieven gekregen hebben. De politietop heeft de problemen erkend en gaf eerder al bij de Arbeidsinspectie aan verbeteringen door te willen voeren. De toezichthouder vindt deze ambities ontoereikend en komt daarom met aanvullende eisen die uiterlijk 8 juni 2024 doorgevoerd moeten zijn.

Volgens de Arbeidsinspectie zijn er niet alleen technische problemen als gevolg waarvan agenten niet kunnen vertrouwen op C2000. Agenten worden ook onvoldoende voorgelicht in hoe het C2000-netwerk te gebruiken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!