Wouter Hoeffnagel - 27 september 2023

FTC: Amazon maakt zich schuldig aan concurrentiebeperkende praktijken

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) daagt Amazon voor de rechter. De e-commercegigant maakt zich volgens de toezichthouder schuldig aan illegale concurrentiebeperkende praktijken, waarmee het zowel consumenten als verkopers zou benadelen.

FTC: Amazon maakt zich schuldig aan concurrentiebeperkende praktijken image

De aanklacht is ingediend door de FTC. Zeventien Amerikaanse staten hebben zich bij de aanklacht aangesloten. De FTC stelt dat Amazon de concurrentie op het gebied van prijs, productselectie en kwaliteit beperkt. Ook zou het bedrijf huidige en toekomstige concurrenten verhinderen een kritieke hoeveelheid consumenten en verkopers aan te trekken. Op deze manier zorgt Amazon er volgens de FTC voor dat concurrenten zijn dominante positie niet kunnen bedreigen.

Klachten van handelaren

De werkwijze van Amazon is diverse handelaren al jaren een doorn in het oog, die hierover klachten indienden bij de FTC. Het gaat daarbij onder meer om regels die Amazon verkopers oplegt. Zo mogen zij op andere platformen geen lagere prijzen vragen dan op Amazon. Ook zou Amazon eigen retailactiviteiten en die van verkopers die gebruik maken van Amazon's logistieke diensten voorrang geven op andere verkopers.

Amazon kan zich niet vinden in de aantijgingen. In een reactie heeft het bedrijf al laten weten zich in de rechtszaak tegen de aanklacht te zullen verzetten. De FTC zou onder meer afwijken van haar missie en de Amerikaanse wet verkeerd interpreteren. Ook stelt Amazon dat de aanklacht van de FTC in de praktijk kan resulteren in beperkte productaanbod, hogere prijzen, langere levertijden en minder opties voor kleinere ondernemingen.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!