Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2023

Gartner: Pc-markt met 9% gekrompen

De wereldwijde pc-markt is met 9% gekrompen in het derde kwartaal. In totaal zijn 64,3 miljoen pc's verscheept, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. Het gaat om het achtste achtereenvolgende kwartaal van krimp. Gartner verwacht dat de markt vanaf het vierde kwartaal van dit jaar weer groei laat zien.

Gartner: Pc-markt met 9% gekrompen image

“Er zijn aanwijzingen dat de neergang van de pc-markt eindelijk zijn dieptepunt heeft bereikt”, zegt Mikako Kitagawa, directeur-analist bij Gartner. “De seizoensvraag vanuit de onderwijsmarkt stimuleerde de leveringen in het derde kwartaal hoewel de vraag naar zakelijke pc's zwak bleef, wat enige groei compenseerde. Leveranciers hebben ook consistente vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de pc-voorraad, waarbij de voorraad naar verwachting eind 2023 weer normaal zal zijn, zolang de verkoop tijdens de feestdagen niet instort.”

Lenovo blijft marktleider

De topleveranciers op de wereldwijde pc-markt bleven in het derde kwartaal van 2023 onveranderd, waarbij Lenovo de nummer 1-positie in leveringen behield met een marktaandeel van 25,1% (zie Tabel 1).

Hoewel Lenovo opnieuw een daling van het aantal verzendingen op jaarbasis zag, is deze beperkt tot een eencijferige daling. Ondertussen is HP de enige leverancier die jaar-op-jaar groei laat zien, waarbij het aantal leveringen in alle regio's toenam. Dell rapporteerde voor het zesde achtereenvolgende kwartaal een afname van het aantal leveringen, beïnvloed door de zwakke vraag naar zakelijke pc's gezien de sterke aanwezigheid op de markt.

De leveringen van Apple daalden scherp vergeleken met een jaar geleden, deels omdat het leveringsvolume in het derde kwartaal van 2022 aanzienlijk toenam nadat leveringen eerder in 2022 verstoord werden door de Chinese lockdown. In het derde kwartaal van 2023 volgden de leveringen van Apple seizoenstrends, voornamelijk gedreven door de vraag van studenten en docenten.

'Het ergste is eind 2023 voorbij'

“Het goede nieuws voor pc-leveranciers is dat het ergste eind 2023 voorbij zou kunnen zijn”, aldus Kitagawa. “De zakelijke pc-markt is klaar voor de volgende vervangingscyclus, aangedreven door de Windows 11-upgrades. De vraag naar consumenten-pc’s zou zich ook moeten beginnen te herstellen nu pc’s die tijdens de pandemie zijn gekocht, de eerste fase van een vernieuwingscyclus ingaan.”

Gartner verwacht voor 2024 een groei van 4,9% voor de wereldwijde pc-markt, waarbij groei wordt verwacht in zowel het zakelijke als het consumentensegment.

EMEA-markt krimpt met 3,6%

Gartner kijkt ook naar regionale markten. De pc-markt in EMEA daalde jaar op jaar met 3,6%. Aanhoudende politieke onrust, inflatiedruk en rentestijgingen culmineerden in een nieuw dieptepunt in de vraag naar pc's, hoewel de daling dit kwartaal minder ernstig was dan in de voorgaande twee kwartalen.

“Organisaties in EMEA blijven zich aanpassen aan de ontwrichtende bedrijfsvooruitzichten, waardoor de zakelijke pc-uitgaven worden beperkt, omdat bedrijven hun pc-budgetten verlagen als strategie voor kostenbeheer”, aldus Kitagawa. “Ondertussen blijft de consumentenvraag in EMEA laag, omdat alle inkomensgroepen worden beïnvloed door inflatiedruk en rentetarieven.”

9,3% krimp op Amerikaanse pc-markt

De Amerikaanse pc-markt daalde in het derde kwartaal van 2023 met 9,3% (zie Tabel 2).

De daling op de Amerikaanse markt werd voornamelijk veroorzaakt door de zwakke vraag naar zakelijke pc's. De groei van Chromebooks, aangedreven door de vraag naar vervanging in onderwijsinstellingen in het basis- en voortgezet onderwijs, compenseerde echter een deel van de daling.

Ook krimp in Azië

De pc-markt in Azië en de Stille Oceaan daalde jaar-op-jaar met 13%, gedreven door een steile daling van 20% in China. In China bleven de pc-uitgaven van consumenten zwak als gevolg van werkloosheidsproblemen, terwijl de vraag naar pc's voor bedrijven ook vertraagde als gevolg van bezuinigingen bij de overheid.

In India kondigde het Directoraat-Generaal van Buitenlandse Handel (DGFT) in augustus 2023 nieuwe beperkingen aan op de import van bepaalde apparaten aan, als onderdeel van een poging om de lokale productie aan te moedigen. Hoewel de eerste aankondiging een kleine verstoring veroorzaakte omdat verschillende leveranciers de import moesten stopzetten, verlengde een herziene aankondiging kort daarna de deadline tot november 2023 en werd de import hervat naar normale volumes. Het besluit om eventuele beperkingen door te voeren is nu verplaatst naar oktober 2024, wat betekent dat de Indiase pc-markt de rest van dit jaar minimale gevolgen ondervindt.

De resultaten die Gartner nu deelt zijn voorlopig. De definitieve statistieken zullen binnenkort beschikbaar zijn voor klanten van Gartners PC Quarterly Statistics Worldwide by Region-programma. Dit programma biedt een actueel beeld van de wereldwijde pc-markt en houdt productplanning-, distributie-, marketing- en verkooporganisaties op de hoogte van belangrijke kwesties en hun toekomstige implicaties over de hele wereld.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!