Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2023

Canalys ziet krimp van wereldwijde smartphonemarkt afnemen

De krimp van de wereldwijde smartphonemarkt neemt af. De markt maakte in het derde kwartaal van 2023 een krimp van 1% door. Onder meer regionaal herstel en vraag naar productupgrades dragen bij aan het herstel. Samsung blijft marktleider, gevolgd door Apple.

Canalys ziet krimp van wereldwijde smartphonemarkt afnemen image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Samsung beschikt over een marktaandeel van 20%. Dit ondanks een kleine dip in vraag dit het bedrijf ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder ervaarde. Apple volgt met een marktaandeel van 17%. Xiaomi is de derde speler op de wereldwijde smartphonemarkt met een marktaandeel van 14%.

OPPO is de op drie na grootste speler op de markt en heeft 9% van de markt in handen. Dit schrijft Canalys onder meer toe aan de sterke positie van het bedrijf op de Aziatische markt. TRANSSION rondt de top vijf af met een aandeel van 9% en een opmerkelijke groei op jaarbasis. Buiten de top vijf maakte Huawei een grote comeback op zijn thuismarkt, gedreven door de nieuwe Mate-serie.

'Nieuwe productlanceringen dragen bij aan herstel'

Amber Liu, analist bij Canalys schrijft het herstel op de smartphonemarkt onder meer toe aan de lancering van nieuwe producten door Huawei, Apple en veel andere leveranciers. Liu: “Huawei's nieuwe Mate-serie, met de nieuwste Kirin-chipset, heeft enthousiaste reacties van consumenten op het vasteland van China opgeleverd. Operators haasten zich om Huawei-apparaten in te slaan om aan de stijgende vraag te voldoen. Ondertussen versterkt Apple zijn nieuwe iPhone 15-serie met sterk verbeterde prestaties en functies om de vraag voortdurend te stimuleren. Aan de andere kant, terwijl Samsung de blootstelling aan het instapsegment afbouwt om zich te concentreren op winstgevendheid, profiteerden Xiaomi en TRANSSION snel van het herstel in de opkomende markten met concurrerende producten en kanaalbetrokkenheid. Deze overwinningen op de korte termijn kunnen uitmonden in een duurzamer succes op de lange termijn als Xiaomi en TRANSSION hun kaarten goed spelen.”

“Verkopers moeten voorzichtig blijven met betrekking tot het herstel”, aldus Toby Zhu, analist bij Canalys. “De mondiale macro-economische en geopolitieke onzekerheden zorgen voor kwetsbaarheid in het herstel en channel operations. De prognoses van Canalys duiden op een vertraging van de groei van de smartphonemarkt op de middellange tot lange termijn. Het nauwgezet monitoren van de omloopsnelheid van voorraden en de eindvraag is van cruciaal belang om turbulentie als gevolg van hoge voorraden te voorkomen. We zien dat leveranciers zowel kanalen als componentvoorraden strategisch herbouwen ter voorbereiding op een mogelijke heropleving van de vraag en kostenstijgingen in de toeleveringsketen. De huidige toename van orders op de korte termijn in combinatie met een verminderde leveringscapaciteit kan tekorten aan onderdelen veroorzaken, wat de planning en productie onder druk zet.”

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!