Wouter Hoeffnagel - 19 oktober 2023

Gartner: 8% hogere IT-investeringen in 2024

De wereldwijde IT-uitgaven stijgen in 2024 naar verwachting met 8% ten opzichte van een jaar eerder tot 5,1 biljoen dollar. Hoewel generatieve AI (GenAI) nog geen materiële impact heeft gehad op de IT-uitgaven, blijven investeringen in AI in bredere zin ondersteunt het de algehele groei van de IT-uitgaven.

Gartner: 8% hogere IT-investeringen in 2024 image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. “In 2023 en 2024 zijn heel weinig IT-uitgaven aan GenAI gekoppeld”, zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Organisaties blijven echter investeren in AI en automatisering om de operationele efficiëntie te vergroten en de kloof in IT-talent te overbruggen. De hype rond GenAI ondersteunt deze trend, omdat CIO's erkennen dat de huidige AI-projecten een belangrijke rol zullen spelen bij het ontwikkelen van een AI-strategie en -verhaal voordat GenAI vanaf 2025 onderdeel wordt van hun IT-budgetten.”

Gartner-analisten bespreken de trends die van invloed zijn op de IT-markt tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo, dat tot en met vandaag plaatsvindt.

Investeringen in software en IT-services stijgen

De software- en IT-dienstensegmenten kennen in 2024 beide een groei met dubbele cijfers, wat grotendeels wordt gedreven door clouduitgaven. De verwachting is dat de mondiale uitgaven aan publieke clouddiensten in 2024 met 20,4% stijgen. Net als in 2023 is de bron van de groei naar verwachting een combinatie van prijsstijgingen van cloudleveranciers en een toegenomen gebruik.

Terwijl het effect van inflatie op zowel consumenten als bedrijven de apparatenmarkt in 2022 en 2023 beïnvloedde, beginnen de uitgaven aan apparaten in 2024 met een bescheiden herstel. Gartner voorspelt een groei van 4,8%. (zie Tabel 1).

De uitgaven aan cyberbeveiliging stimuleren ook de groei in het softwaresegment. In de Gartner CIO and Technology Executive Survey uit 2024 meldde 80% van de CIO's dat ze van plan zijn de uitgaven aan cyber-/informatiebeveiliging in 2024 te verhogen, waarmee dit de belangrijkste technologiecategorie waarin bedrijven meer investerer.

“AI heeft een nieuw veiligheidsrisico voor organisaties gecreëerd”, zegt Lovelock. “Gartner verwacht voor 2024 een groei met dubbele cijfers in alle segmenten van de beveiligingsuitgaven van ondernemingen.”

Veranderingsmoeheid van CIO's vertraagt IT-uitgaven

CIO's ervaren tegelijkertijd veranderingsmoeheid, die zich vaak uit in een aarzeling om te investeren in nieuwe projecten en initiatieven. Een deel van de IT-uitgaven verschuift hierdoor van 2023 naar 2024 verwacht Gartner. Deze trend zet naar verwachting ook in 2025 door.

“Geconfronteerd met een nieuwe golf van pragmatisme, kapitaalbeperkingen of zorgen over marges, stellen CIO’s een aantal IT-uitgaven uit”, zegt Lovelock. “Organisaties verleggen de nadruk van IT-projecten naar kostenbeheersing, efficiëntie en automatisering, terwijl ze IT-initiatieven beperken waarvan het langer duurt voordat ze rendement opleveren.”

Onderzoek

Gartner voorspelt de IT-uitgaven in belangrijke mate op basis van een analyse van de verkopen van meer dan duizend leveranciers over het hele scala aan IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen om een uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen en zijn prognoses op te baseren. De driemaandelijkse IT-uitgavenprognose van Gartner geeft inzicht in de IT-uitgaven in de hardware-, software-, IT-services- en telecommunicatiesegmenten. Deze rapporten helpen Gartner-klanten de marktkansen en -uitdagingen te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar de voorspelling van de IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in 'Gartner Market Databook, 3Q23 Update.'

Lees meer in het gratis Gartner-webinar IT Spending Forecast, 3Q23 Update: The Impact of GenAI.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!