Wouter Hoeffnagel - 08 november 2023

VNG gunt aanbesteding voor Monitoring- en Responsediensten aan PQR

PQR wint de aanbesteding van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor het leveren van Monitoring- & Responsediensten. Daarmee is PQR één van zes leveranciers waarvoor gemeenten kunnen kiezen om hun digitale weerbaarheid te vergroten en dreigingen effectiever te kunnen detecteren en bestrijden.

VNG gunt aanbesteding voor Monitoring- en Responsediensten aan PQR image

De gunning staat in het kader van GGI, waarmee de VNG een gemeenschappelijke gemeentelijke infrastructuur wil realiseren. GGI-Veilig, het onderdeel waar de gunning overgaat, bevat de dienstverlening die gericht is op informatiebeveiliging.

Selectieproces

PQR is in de gunning positief beoordeeld op de kracht en duidelijkheid van hun procesuitwerking, de schaalbaarheid van hun oplossingen en het gehanteerde communicatiemodel, waarmee gemeenten worden geïnformeerd over incidenten en de lessons learned. Daarbij wordt ook incident- en dreigingsinformatie (deels gebaseerd op eigen onderzoek van het dreigingslandschap) uitgewisseld met de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) om samenwerking op het gebied van informatiebeveiliging te versterken. Bovendien is het een pluspunt dat PQR in hun werkwijze vendor lock-in bij specifieke softwareleveranciers vermijdt.

“Gemeenten moeten verder digitaliseren om hun bewoners goed te kunnen blijven helpen. Dat moet veilig én efficiënt gebeuren”, zegt Marijke Kasius, CEO bij PQR. “We weten dat de implementatie van SIEM/SOC tijdrovend kan zijn. Daarom hebben we een methode ontwikkeld om de implementatie snel en eenvoudig uit te voeren. Zo bieden we gemeenten de ruimte en gemoedsrust om zich op hun eigenlijke werk te concentreren.”

SOC en SIEM

Voor aangesloten gemeenten monitort PQR vanuit het eigen Security Operations Center (SOC) doorlopend mogelijke dreigingen voor de IT-omgeving. Dreigingen en incidenten worden geanalyseerd en vanuit het SOC verholpen. Daarnaast geeft PQR advies aan gemeenten om toekomstige incidenten te voorkomen. Een dedicated Security Officer fungeert daarbij als direct aanspreekpunt.

Voor de monitoring en analyses zet PQR geavanceerde Security Information & Event Management-tooling (SIEM) in. De SIEM-tooling vergaart logs uit alle on-premises- en cloudomgevingen en prioriteert deze voor checks door PQR’s security-experts.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!