Wouter Hoeffnagel - 30 november 2023

Britse waakhond bezorgd over impact overname Figma door Adobe op markt

De overname van Figma door Adobe is niet in het belang van ontwikkelaars, oordeelt de Britse concurrentiewaakhond. Door de overname zou één van de twee grote spelers in de markt voor productieontwerp, beeldbewerking en illustratie wegvallen.

Britse waakhond bezorgd over impact overname Figma door Adobe op markt image

Adobe kondigde in september 2022 aan Adobe te willen overnemen voor 20 miljard dollar. Figma ontwikkelt collaboratieve ontwerptools voor het ontwerpen van producten. Zij kunnen hierbij producten ontwerpen, prototypes maken, producten doorontwikkelen en feedback verzamelen in één oplossing.

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) lanceerde hierop een onderzoek, en kondigde in juli aan de overname als een dreiging voor de markt te zien. Het startte toen een diepgravender onderzoek. Nu uit de CMA dus haar zorgen over deze overname. 

Ook Europese Commissie ziet bezwaren

De Europese Commissie uitte vorige week ook al zijn bezwaren op de overname. Het stelt onder meer dat de overname de concurrentie op de markt voor interactieve productieontwerpsoftware schaadt. Bloomberg meldt dat Adobe in reactie op deze bezwaren van plan is Figma niet aan te bieden als onderdeel van zijn Creative Cloud-productsuite. Onder meer Audition, InDesign, Photoshop en Premiere Pro maken onderdeel uit van deze suite.

Ook in de Verenigde Staten is de mededingingsautoriteit een onderzoek gestart naar de voorgenomen overname.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!