Wouter Hoeffnagel - 07 december 2023

Economische tegenwind en dreigingen zetten I&O-leiders onder druk

I&O-leiders staan onder druk. Zij worden geconfronteerd met bedreigingen op het gebied van cyberbeveiliging, toeleveringsketen en talent. Tegelijkertijd moeten zij omgaan met de aanhoudende economische tegenwind. Slechts 12% van de leiders op het gebied van infrastructuur en operations (I&O) denkt dat zijn prestaties momenteel de verwachtingen van de CIO overtreffen.

Economische tegenwind en dreigingen zetten I&O-leiders onder druk image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onderzoek 122 I&O-leiders van bedrijven in Noord-Amerika, EMEA en Azië/Pacific, waarvan de groei in 2022 en 2023 werd beïnvloed door externe bedreigingen. Het onderzoek is van april tot en met juli 2023 uitgevoerd.

“I&O-leiders moeten het senior leiderschap ondersteunen door proactief bij te dragen aan het vermogen van hun organisatie om met economische onzekerheid om te gaan”, aldus Cameron Haight, VP Analyst bij Gartner. “Hun lot is met elkaar verbonden, omdat het falen van het bedrijf om de juiste strategie uit te voeren gevolgen zal hebben voor de hele organisatie.”

Securityrisico's vormen meest voorkomende bedreiging

I&O-leiders noemen cybersecurityrisico's het vaakst als de meest voorkomende bedreiging die de groei van ondernemingen dit jaar beïnvloedt. Verstoringen van de toeleveringsketen en tekorten aan talent en vaardigheden worden genoemd als de tweede en derde belangrijkste externe bedreigingen die de groei beïnvloeden, op de voet gevolgd door inflatiedruk

Budgetten laten te wensen over

I&O-leiders staan onder druk om enerzijds deze bedreigingen aan te pakken, en anderzijds aan de verwachtingen van de organisatie te voldoen. Dit met financiering die volgens Gartner op zijn best gelijke tred houdt met de inflatie. In 2023 steeg 41% van de budgetten van I&O-leiders, maar bleven budgetten stabiel ten opzichte van de inflatie. 37% van de budgetten werd juist verlaagd of kromp verhoudingsgewijs door inflatie. Slechts 27% van de I&O-leiders zag zijn budget stijgen en groeien ten opzichte van de inflatie.

“Hoewel het nog te bezien is hoe de begrotingen voor 2024 eruit zullen zien, zou het tot nu toe waargenomen gebrek aan reële financieringsgroei ervoor kunnen zorgen dat projecten worden uitgesteld naar volgend jaar, waardoor een trapsgewijze kredietuitdaging ontstaat”, aldus Haight. “Gezien dit scenario moeten I&O-leiders slimmer werken om met minder middelen bedrijfsresultaten te bereiken.”

Hoe gaan I&O-leiders om met de economische tegenwind?

Op basis van de onderzoeksresultaten identificeert Gartner drie belangrijke acties die succesvolle I&O-organisaties ondernamen om de krachten van economische onzekerheid tegen te gaan. I&O-leiders die gebruik maakten van deze praktijken hadden drie keer meer kans om hun ondernemingen te helpen beter door een turbulente economie te navigeren.

Het gaat daarbij om:

  • Werkomgeving ontwikkelen die welzijn en inclusiviteit verbetert: I&O-leiders worden vaak geconfronteerd met uitdagingen bij het werven en behouden van het benodigde talent om hun doelstellingen te bereiken. Binnen de I&O-teams die als het meest effectief zijn beoordeeld, meldt 84% van de leiders dat ze een gastvrije en inclusieve werkplek hebben gerealiseerd. Bovendien zorgde 79% van de I&O-leiders bij zeer effectieve organisaties voor het holistische welzijn van werknemers door hen verantwoordelijk te houden voor het personaliseren van hun welzijnsvooruitgang.
  • I&O-efficiëntie vergroten via verbeterde analysemogelijkheden: Het maximaliseren van de impact van technologie en andere investeringen blijft een cruciaal aandachtspunt voor I&O-leiders gedurende de aanhoudende economische onzekerheid. Uit het onderzoek blijkt dat 89% van de leiders in zeer effectieve I&O-organisaties strategieën formuleert voor procestransformatie en -optimalisatie. 82% identificeert mogelijkheden voor het verlagen van de technologiekosten door schaalvoordelen of synergieën tussen ondernemingen.
  • Volwaardige partner in digitale bedrijfsactiviteiten zijn: I&O-leiders kunnen moeite hebben om gezien te worden als een belangrijke partner van bedrijfsleiders, aangezien IT-investeringen niet eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan bedrijfsresultaten. Om hun bijdrage aan de digitale bedrijfsstrategie van de organisatie te vergroten, bevordert 92% van de effectieve I&O-leiders de coördinatie van digitale I&O-investeringen tussen bedrijfsonderdelen of productlijnen. Bovendien past 84% objectieve analyses toe om bedrijfsprioriteiten te vertalen in investeringen die het digitale bedrijfspotentieel bevorderen. 79% biedt een gemeenschappelijke taal voor zakelijke en I&O-stakeholders om digitale investeringsbeslissingen te coördineren.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar '3 Evidence-Based Practices I&O Leaders Must Adopt to Navigate Economic Headwinds' en 'IT Leaders Must Act Now to Navigate Economic Headwinds.'

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!