Wouter Hoeffnagel - 29 januari 2024

'Surveillancetool Patternz volgt vijf miljard apparaten'

De commerciële surveillancetool Patternz van het bedrijf ISA Security volgt ruim vijf miljard apparaten via advertenties in een groot aantal apps. Het maakt hierbij gebruik van real-time bidding (RTB), een technologie voor het geautomatiseerd veilen van advertentieruimte.

'Surveillancetool Patternz volgt vijf miljard apparaten' image

Dit blijkt uit onderzoek van Irish Council for Civil Liberties (ICCL). De organisatie bracht in november vorig jaar een rapport uit over Patternz, dat nu door de media wordt opgepakt. RTB is een technologie die het mogelijk maakt advertentieruimte in apps en op websites geautomatiseerd te veilen. Advertentiebedrijven verzamelen hiervoor gegevens over gebruikers die gerichte advertenties geserveerd krijgen. Zij verkopen deze informatie door aan andere bedrijven, en in sommige gevallen ook overheden.

Gericht informatie verzamelen

Patternz maakt volgens de onderzoekers gebruik van dit systeem om informatie over doelwitten te verzamelen. Via gerichte advertenties zou het onder meer mogelijk zijn de locatie van gebruikers te achterhalen, en zo reisbewegingen in kaart te brengen.

404 Media wijst op een video, waarin de directeur van ISA Security onder meer meldt dat Patternz ruim 600.000 applicaties analyseert. Hij vergelijkt de surveillancetool met een elektronische enkelband. De directeur benadrukt in de video dat het niet nodig is software op apparaten te installeren om informatie over gebruikers te achterhalen.

Google sluit advertentie-account

Het advertentie-account van ISA Security bij Google is inmiddels afgesloten. Het bedrijf nam deze stap nadat de Amerikaanse Ron Wyden vragen stelde over de toegang van ISA Security tot het advertentieplatform van Google. Wyden stelt dat Google sinds 2021 op de hoogte zou zijn geweest van Patternz, maar geen actie heeft ondernomen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!