Witold Kepinski - 13 februari 2024

Eviden levert modulair datacenter voor Europese exascale supercomputer

Eviden, het bedrijfsonderdeel van Atos dat een speler is op het gebied van digital, cloud, big data en beveiliging - heeft een overeenkomst gesloten met het Jülich Supercomputing Centre in Duitsland voor de bouw van het modulaire datacenter voor de EuroHPC JUPITER-supercomputer: Europa's eerste exascale-systeem. Deze overeenkomst volgt op de aankondiging in oktober 2023 dat Eviden het consortium gaat leiden dat het JUPITER-systeem gaat bouwen.

Eviden levert modulair datacenter voor Europese exascale supercomputer image

Als onderdeel van de overeenkomst gaat Eviden een reeks van 50 van tevoren gebouwde en uitwisselbare modules - waaronder 20 IT-containers, 15 containers voor stroomvoorzieningen en 10 logistieke containers (lobby, werkplaats, magazijn e.d.) - samenbrengen op een oppervlakte van 2.300 m² om een volledig gebruiksklaar datacenter te vormen. Groot voordeel voor het Jülich Supercomputing Centre is dat deze modulaire oplossing grote flexibiliteit op langere termijn met zich meebrengt. Dit komt doordat updates of vervanging van afzonderlijke modules soepeler verlopen, onafhankelijk van de rest van het systeem. In tegenstelling tot bestaande systemen - waarbij het ontmantelen van een verouderd systeem en het upgraden van het datacenter weken of maanden kan duren - is het voldoende om een module te vervangen door een module met een geüpgradede IT-configuratie. Hetzelfde geldt voor het elektriciteit-subsysteem en het logistieke deel.

In vergelijking met gangbare datacenters toont deze aanpak het vermogen van Eviden om een volledige end-to-end HPC-oplossing te leveren die de kosten met een factor 3 verlaagt en levertijden met ruim de helft verkort. De JUPITER HPC-racks - die in de fabriek van Eviden in Angers (Frankrijk) worden geproduceerd - worden gelijktijdig met de koeling, stroomvoorziening, netwerken en bekabeling direct op de fabrieksvloer in de containers geïntegreerd, voordat ze bij de klant worden afgeleverd. Deze geïntegreerde aanpak versnelt het installatieproces en vermindert het risico op fouten op locatie bij de klant.

De milieu-impact van HPC-systemen is een belangrijk aandachtspunt. Het modulaire datacenter helpt om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen, de recycling van gebruikte materialen te verbeteren en de energie-efficiëntie sterk te verbeteren. Met behulp van Eviden's vrije koelingtechnologie - geïntegreerd met de gepatenteerde directe vloeistofkoeling van de supercomputer - biedt de warmte die door het Exascale-systeem vrijkomt daarnaast meer mogelijkheden voor hergebruik in het Jülich Research Center.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!