Wouter Hoeffnagel - 14 februari 2024

Inschrijving voor 3,5GHz-frequentieveiling donderdag geopend

De inschrijvingen voor de veiling van de 3,5GHz-frequentieband is vanaf donderdag 15 februari geopend. De veiling vindt naar verwachting voor de zomer plaats. Mobiele telecomaanbieders kunnen de frequenties vanaf 1 augustus 2024 in gebruik nemen.

Inschrijving voor 3,5GHz-frequentieveiling donderdag geopend image

Dit blijkt uit de regelgeving voor de frequentieveiling, die is gepubliceerd door minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. De frequentieruimte moet ruimte bieden aan tenminste drie telecombedrijven, die hiermee 5G kunnen aanbieden. Deelnemende partijen mogen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequentieruimte beschikken. Dit moet voldoende concurrentie op de markt garanderen. Ook geldt een ingebruiknameverplichting voor elke vergunning.

2x50 van de in totaal 400 Megahertz is gereserveerd voor private, lokale 5G-netwerken.

Geen hoger beroep aangetekend

Er liepen acht beroepszaken tegen het frequentieplan. De rechtbank Rotterdam stelde minister Adriaansens in november 2023 in alle acht zaken in het gelijk. In de zakenis geen hogerberoep aangetekend, waardoor de veilingvoorbereidingen nu verder kunnen.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Voor Nederlandse consumenten en bedrijven is het goed dat we nu eindelijk onze ambities op het gebied van digitale mobiele infrastructuur kunnen gaan waarmaken. Het dataverkeer in Nederland neemt namelijk sterk toe. Om de groei van digitale bedrijfsprocessen, diensten en producten aan te kunnen, is de aanleg van verbeterde landelijke 5G-netwerken noodzakelijk. Omdat de ruimte hiervoor schaars is, gaan we die veilen.”

De vergunning worden verdeeld in een meerrondenklokveiling. Delenemers bieden hierbij bij oplopende prijzen op het gewenste aantal vergunning, 'net zo lang tot vraag en aanbod precies gelijk zijn' meldt het ministerie van EZK. De totale looptijd van de vergunningen is ruim zestien jaar. De minimale opbrengst van de veiling bedraagt 170 miljoen euro.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!