Wouter Hoeffnagel - 26 februari 2024

Gartner: Derde van de CFO's betrokken bij GenAI-strategieën

CFO's behoren tot een van de C-suite executives die het meest betrokken zijn bij het ontwikkelen van generatieve AI (GenAI) strategieën binnen hun organisaties, blijkt een enquête van Gartner.

Gartner: Derde van de CFO's betrokken bij GenAI-strategieën image

In een Gartner-enquête onder 822 functionele leiders in november 2023 identificeerde 34% van de respondenten CFO's als betrokken bij het ontwikkelen van GenAI-strategieën voor hun onderneming. Vijfenvijftig procent van de respondenten noemde de chief technology officer (CTO) als betrokken bij het ontwikkelen van GenAI-strategieën voor de onderneming, gevolgd door de chief information officer (CIO) met 48%, en vervolgens de CEO met 45% (zie Figuur 1).

Ontevreden over digitale investeringen

Alexander Bant sprak vandaag op de Gartner CFO & Finance Executive Conference in Sydney. Gartner-experts geven op het event presentaties over GenAI en de evoluerende rol van de CFO op de Gartner CFO & Finance Executive Conference dat tot en met dinsdag plaatsvindt.

“De grote meerderheid van de CFO’s blijft ontevreden over de prestaties van digitale investeringen in hun hele organisatie”, zegt Alexander Bant, hoofd onderzoek bij de Gartner Finance-praktijk. “De uitgaven aan GenAI zullen bij de meeste organisaties naar verwachting vijf tot acht keer hoger zijn dan vorig jaar, en veel CFO’s spelen de rol van copiloot om ervoor te zorgen dat deze investeringen meetbare voordelen en winstgevende groei opleveren zonder het risico onnodig te vergroten.”

'GenAI-strategieën moet crossfunctioneel zijn'

“CFO's weten dat GenAI-strategieën crossfunctioneel moeten zijn. Ze leunen samen met hun CIO's, CISO's en CDAO's. Maar velen gaan verder dan alleen partnerschap en spelen in plaats daarvan een leidende rol bij het opstellen van een GenAI-strategie die aansluit bij de zakelijke en financiële strategie voor het bestuur, investeerders en toezichthouders en deze verbetert.” zei Bant. “Ze moeten discussies bevorderen die een kosteneffectieve en verantwoorde inzet van GenAI zullen garanderen.”

Om CFO's te helpen bij deze trend, hebben Gartner-experts drie waarschijnlijke fasen van GenAI-implementatie in ondernemingen geïdentificeerd: Defend, Extent en Upend.

Defend

In deze fase moeten organisaties de laaghangende vruchten van GenAI plukken en zorgen voor passend beheer en begrip bij medewerkers over het verantwoord gebruik van de technologie. Dit omvat het implementeren van tools met lage toetredingsdrempels en het behalen van snelle successen met specifieke taken. Bijvoorbeeld door medewerkers toegang te geven tot productiviteitsassistenten zoals Microsoft Copilot en Google Workspace, zodat GenAI op een geautoriseerde en gecontroleerde manier kan worden toegepast op relevante werkstromen.

“Hoewel dit soort tools misschien behoorlijk revolutionair lijken, betekent de lage drempel om ze te adopteren dat ze snel een belangrijke factor zullen worden bij het zakendoen”, aldus Bant. “Ze zullen een organisatie geen duurzaam concurrentievoordeel geven.”

Extend

Deze fase brengt hogere kosten met zich mee, maar biedt ook grotere potentiële opbrengsten. Organisaties investeren hier in meer op maat gemaakte toepassingen van GenAI-technologie, afgestemd op hun unieke waardepropositie.

GenAI kan bijvoorbeeld de capaciteiten van financieel adviseurs in vermogensbeheer versterken. Dit heeft het potentieel om een dienst die momenteel alleen beschikbaar is voor de rijkste individuen, uit te breiden naar een massamarktpubliek.

Upend

Het laatste scenario is er een waarin GenAI een organisatie op zijn kop zet en de hele branche ontwricht. "Dit is het baanbrekende werk dat heel snel erg duur kan worden," vertelde Bant aan de aanwezigen. "Maar het gaat ook gepaard met veel hogere potentiële beloningen."

Dit brengt waarschijnlijk verschuivingen in de productiviteit van werknemers of de efficiëntie van bedrijfsprocessen met zich mee, die zo ingrijpend zijn dat ze leiden tot nieuwe producten, diensten en markten. Denk echter ook aan het ontstaan van nieuwe concurrenten, waarbij hun impact lijkt op de verstoring door techreuzen in aangrenzende markten de afgelopen jaren.

Meer informatie over de CFO & Finance Executive Conference is Sydney is hier beschikbaar. Niet-klanten kunnen het webinar 'Unlock the Future of Finance with AI' bekijken.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!