Wouter Hoeffnagel - 12 maart 2024

Websites van Franse overheid doelwit van DDoS-aanvallen

Websites van de Franse overheid zijn doelwit geweest van grootschalige DDoS-aanvallen. Diverse websites waren enige tijd onbereikbaar. De aanval is inmiddels gestopt en alle websites zijn weer bereikbaar.

Websites van Franse overheid doelwit van DDoS-aanvallen image

De aanvallen zijn naar verluid opgezet vanuit Soedan. Het gaat om DDoS-aanvallen, waarbij aanvallers een website of dienst overspoelen met malafide verzoeken. De onderliggende servers raken hierdoor overbelast, en kunnen ook legitieme verzoeken niet langer verwerken. De website of dienst is hierdoor onbereikbaar voor gebruikers.

Opgeëist door Anonymous Sudan

Cloudflare merkt op dat de aanval al op zondagochtend in beperkte mate begon, vervolgens afnam, maar vervolgens zes uur lang verschillende sites bestookte. The Register ontdekte dat Anonymous Sudan in een bericht op Telegram de aanval heeft opgeëist. AL beweert een expert dat ze daarbij hulp zouden hebben gekregen van onder meer Rusland.

Dat laatste is niet onlogisch als je weet dat de aanval komt in de week dat de Franse president Macron de afgelopen dagen suggereerde om Europese troepen naar Oekraïne te sturen. Tegelijk zou de DDoS al een tijdje gaande zijn, zonder noemenswaardige impact, maar pas zondag gepiekt hebben en zo geleid hebben tot de uitval van enkele sites.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!