Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2024

Slimme video bepaalt de toekomstige EV-infrastructuur

Met de verschuiving van verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen (EV's) is de verkoop van EV's over de hele wereld toegenomen - en daarmee ook de uitbreiding van de bijbehorende infrastructuur. De omarming van EV's in Nederland gaat snel; Nederland op de zesde plaats in Europa wat betreft het totale aantal nieuw geregistreerde elektrische auto's in 2022. Verwacht wordt dat deze groei in de nabije toekomst niet zal vertragen. Dat legt niet alleen druk op de laadinfrastructuur maar ook op de veiligheid daarvan, waarschuwt Western Digital.

Slimme video bepaalt de toekomstige EV-infrastructuur image

Groei laadinfrastructuur

Wat de groei van de infrastructuur betreft, is het aantal beschikbare laadstations in Nederland de afgelopen acht jaar spectaculair gestegen. In 2016 waren er ongeveer 116.000 private en publieke laadstations (63 procent thuislaadstations, 17 procent publiek toegankelijke laadstations), maar dit aantal is meer dan vervijfvoudigd tot meer dan 645.000 stations in 2024 (77 procent thuislaadstations, 14 procent publiek toegankelijke stations). Ondanks de snelle groei is de verhouding tussen openbaar toegankelijke oplaadpunten in Nederland en elektrische voertuigen ongeveer 7,73, wat betekent dat er een veel grotere uitbreiding van het openbare oplaadnetwerk nodig zal zijn.

Naarmate oplaadstations meer verspreid raken, ontstaan er nieuwe uitdagingen, vooral als het gaat om de bescherming van oplaadstations en hun klanten. Dit is waar slimme video en videoanalyse om de hoek komen kijken. Om real-time waarschuwingen op te slaan, te analyseren en mogelijk te maken, moeten deze systemen worden geleverd met een geschikte infrastructuur voor gegevensopslag die de capaciteit, prestaties, veiligheid en veerkracht biedt voor huidige en toekomstige EV-stations. 

Veiligheid van EV-laadstations

Een belangrijk, maar regelmatig ondergesneeuwd, onderdeel van succesvolle uitbreiding van EV-laadstations is een betrouwbaar monitoringsysteem om de faciliteiten te beschermen. Met het toenemende aantal oplaadpunten in zowel stedelijke als afgelegen gebieden, moeten operators te allen tijde een overzicht hebben van de activiteit op de locaties. AI-ondersteunde beveiligingscamera's die innovatieve functies bieden kunnen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop exploitanten hun eigendom beschermen.

Deze slimme videoapparaten kunnen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld voertuigen, dieren en mensen en kunnen waarschuwingen versturen in het geval van een onvoorziene gebeurtenis of ongewoon gedrag. Met de steeds hogere resolutie van 4K tot 8K en meer, evenals nieuwe technologische ontwikkelingen zoals bewegingssensoren, maken nieuwe camera's het mogelijk om objecten te volgen en wordt de kans op vals alarm kleiner.

In de afgelopen jaren zijn EV-stations een steeds aantrekkelijker doelwit geworden voor diefstal van kabels en accu's, vernieling en andere vormen van vandalisme. Dit leidt niet alleen tot financiële schade, maar kan ook de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de stations beïnvloeden.

Videoanalyse kan helpen bij het beschermen en voorkomen van vandalisme voordat het plaatsvindt of kan de daders op heterdaad betrappen. Camera's met AI kunnen namelijk optisch inzoomen, het doel automatisch analyseren en een foto of video maken van de opvallende gebeurtenis.

Daarnaast kan intelligente video algoritmes gebruiken om andere bedreigingen te detecteren, zoals brand of wild. Camera’s kunnen bijvoorbeeld de situatie beoordelen als er een huis- of natuurbrand is uitgebroken in de buurt van het laadstation. Branddetectie kan nuttig zijn om effectieve maatregelen te nemen tegen de verspreiding van potentieel gevaarlijke gebeurtenissen en de schade aan het station en de omliggende gebieden te minimaliseren. Slimme camera’s kunnen verder ook naderende dieren detecteren, zoals wilde zwijnen die mogelijk schade aan de installatie kunnen veroorzaken.

Deze slimme videosystemen met AI stellen niet alleen nieuwe eisen aan de apparatuur, maar ook aan de infrastructuur voor gegevensopslag die de videoanalyse voedt. Capaciteit, latentie en bandbreedte worden van cruciaal belang bij het opnemen, streamen en analyseren van hogeresolutiebeelden om snel actie te kunnen ondernemen. 

Eisen aan opslag

Opslag is een cruciaal onderdeel om het volledige potentieel van slimme videogegevens te ontsluiten. Bij het ontwerpen van de infrastructuur hebben eigenaars van EV-stations opslag met hoge capaciteit nodig aan de rand in de camera, in de server of recorder, maar ook in de cloud of het datacenter met lage latentie, hoge prestaties en snelle schaalbaarheid. Een andere belangrijke overweging bij smart video is de bewaartijd van video en gegevens. Dit kan variëren op basis van naleving van regelgeving, redundantie en back-uppraktijken, of de levensduur of betrouwbaarheid van de opslagoplossing.

Dit betekent dat elke opslagoplossing voor slimme videofuncties langdurige opslag mogelijk moet maken zonder afbreuk te doen aan de prestaties en tegelijkertijd moet voldoen aan de regelgeving voor gegevensbescherming. Zo genereert een 360graden slimme videocamera die 24 uur lang in full HD opneemt met 25 beelden per seconde (fps) ongeveer 2,5 TB aan gegevens over een gespecificeerde bewaarperiode die meestal rond de 90 dagen ligt. Om voldoende opslagcapaciteit te hebben voor deze dagelijkse streams van een EV-laadstation, moet de backend ten minste 225 TB omvatten. De maximaal mogelijke opslagbehoefte in Nederland, alleen al voor het monitoren van deze specifieke locaties, kan oplopen tot 21 exabytes (EB).

Om aan deze eisen te voldoen, hebben exploitanten van EV-stations een opslagoplossing op maat nodig die deze nieuwe AI-workloads en bijbehorende opslagvereisten ondersteunt. Omdat videoanalyse en deep learning voor de huidige intelligente video-oplossingen zowel op locatie als in de cloud worden uitgevoerd, is het belangrijk om een schaalbare, kosteneffectieve en duurzame, maar toch krachtige opslaginfrastructuur te bieden. Exploitanten van EV-stations kunnen zeer veerkrachtige, duurzame on-camera opslag tot 256 gigabyte (GB) krijgen in de vorm van microSD-kaarten aan de rand van het netwerk, met ondersteuning van mogelijkheden om de gezondheid van de kaart te controleren, preventief opslagbeheer en betrouwbaarheid voor continue 24/7 high-definition video-opname.

“Speciaal ontworpen microSD-kaarten, zoals WD Purple microSD-kaarten, kunnen doorgaan met opnemen, zelfs als de verbinding met de netwerkvideorecorder (NVR) wordt onderbroken. Voor betrouwbare opslag in de kern moeten besluitvormers kijken naar speciaal gebouwde harde schijven (HDD's) die tot 22 TB opslag bieden en zijn uitgerust met geavanceerde functies. Deze maken tot 32 AI-streams voor deep learning-analyse binnen het systeem mogelijk, terwijl beeldstoringen worden beperkt. Daarnaast zijn deze HDD's, ontworpen voor intelligente video-omgevingen, ook geoptimaliseerd om tot 64 extra single-stream HD-camera's aan te kunnen, waardoor ze eenvoudig schaalbaar zijn als de eisen veranderen”, zegt Coert de Ridder, Business Development Manager Centraal Europa bij Western Digital.

“Nu het gebruik van elektrische voertuigen in Nederland blijft toenemen, moeten eigenaren van laadstations zich voorbereiden op succes en zichzelf in een goede positie plaatsen om te profiteren van de investeringen in deze groeiende infrastructuur. Een belangrijk onderdeel hiervan is de juiste slimme video-infrastructuur waarmee operators de veiligheid en functionaliteit van hun stations kunnen bewaken en verbeteren, en waarmee ze gebeurtenissen in realtime kunnen detecteren en hierop kunnen reageren. Als onderdeel hiervan zullen videogegevens en gegevensopslag het potentieel in deze industrie blijven voeden om veiligheid, beveiliging en incidentpreventie te garanderen.”

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!