Witold Kepinski - 21 maart 2024

Groen licht voor de volgende fase van tien Nationaal Groeifondsprojecten

De adviescommissie van het Nationaal Groeifonds heeft geadviseerd om de voorwaardelijke toekenningen en reserveringen van 10 projecten uit de eerste 3 rondes om te zetten naar definitieve toekenningen. Het kabinet neemt het advies van de commissie over en kent € 777,4 miljoen toe aan de projecten. Daarnaast krijgt een aantal van deze projecten een voorwaardelijke bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Bij 3 van deze 10 projecten is Holland High Tech en ons ecosysteem betrokken.

Groen licht voor de volgende fase van tien Nationaal Groeifondsprojecten image

Met het Nationaal Groeifonds investeert de overheid tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in projecten samen met initiatiefnemers en andere investeerders. De projecten waarin het Nationaal Groeifonds investeert zijn duurzaam, goed voor de economie én de maatschappij als geheel. Alle projecten die geld ontvangen uit het Nationaal Groeifonds worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Op basis van dat advies neemt het kabinet vervolgens een besluit.

Holland High Tech jaagt initiatieven voor groeifondsprojecten aan en verenigt technologie-industrie en onderzoeksorganisaties in waardeketens. We agenderen voorstellen en breedgedragen programma’s, ondersteunen onderzoeksorganisaties en bedrijven bij het gezamenlijk uitwerken van hun plannen en werken aan draagvlak. Projecten die groen licht hebben gekregen:

GroenvermogenNL

Groene waterstof is cruciaal voor het realiseren van de mondiale klimaatdoelen. Daarvoor moet onze op fossiele grondstoffen gebaseerde maatschappij en industrie omgebouwd worden. De potentie van waterstof en duurzaam opgewekte elektronen voor groene chemie is groot. GroenvermogenNL gaat een substantiële bijdrage leveren aan de opschaling van klimaat-neutrale waterstof en toepassing van groene elektronen in energie-intensieve industrieën. GroenvermogenNL realiseert onderzoeksprojecten, onderwijsprogramma’s en innovatieve waterstofdemonstratieprojecten om de samenwerking van innovatieve bedrijven en kennisinstellingen rond groene waterstof te versterken. Het kabinet kent € 99 miljoen nu definitief toe.

POLARIS

Nederland loopt wereldwijd voorop in RF-technologie, en in het bijzonder op het gebied van analoge en mixed-signal componenten en systemen. POLARIS zorgt ervoor dat deze positie behouden en versterkt wordt door technologische doorbraken te realiseren en door drie hoogtechnologische sectoren met elkaar te verbinden: radar, MRI en telecommunicatie. Het project richt zich met name op de integratie-technologie: de manier waarop componenten en subsystemen geïntegreerd worden tot een compleet systeem. Voor het verder ontwikkelen en toepassen van micro-elektrische Radio Frequency (RF) systemen in het project POLARIS wordt € 101,7 miljoen toegekend.

Material Independence & Circular Batteries

Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Voor zowel het stabiliseren van het elektriciteitsnet als voor het elektrificeren van vervoersmiddelen. Batterijtechnologie speelt een cruciale rol in de energietransitie als opslagsysteem voor groene energie. Het project Material Independence & Circular Batteries richt zich op het realiseren van een sterke positie voor de Nederlandse maakindustrie in de wereldwijde batterijketen, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staan. Van de eerdere reservering kent het kabinet nu € 39,9 miljoen toe.

Investeren in het talent van de Toekomst! (Bèta-techniek)

Om goed toegerust te zijn voor de samenleving van de toekomst zijn technische en digitale vaardigheden cruciaal. De basis hiervoor wordt gelegd in het funderend onderwijs. Elke leerling in het primair en voortgezet onderwijs moet daarom de kans krijgen in aanraking te komen met technologie. Het kabinet kent daarom het project 'Techkwadraat' (oorspronkelijk ingediend als Investeren in het talent van de toekomst!) € 351,6 miljoen toe, waarvan € 205,8 miljoen voorwaardelijk. Lees meer details hier.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!