Redactie - 30 maart 2024

AI zet 7,9 miljoen banen in VK op de tocht

In het Verenigd Koninkrijk staan 7,9 miljoen jobs op de helling door generatieve artificiële intelligentie. Dat moet blijken uit een studie van het Instituut voor het Onderzoek van Openbaar Beleid (IPPR), een Britse liefdadigheidsorganisatie.

AI zet 7,9 miljoen banen in VK op de tocht image

Generatieve artificiële intelligentie gaat sinds de lancering van ChatGPT door een hausse. De modellen worden al gebruikt om bijvoorbeeld tekst, softwarecode en beelden te genereren. Het rapport onderscheidt twee fasen in het invoeren van generatieve AI op de werkvloer: een eerste golf die op dit moment over de bedrijven rolt en een tweede golf die bedrijven technologieën verder en dieper in hun processen laat integreren.

In het rapport worden 22.000 taken in de Britse economie – goed voor alle soorten jobs – geanalyseerd. Meer dan een tiende (11 procent) van de taken die werknemers nu uitvoeren, wordt nu al bedreigd door generatieve AI. Het gaat dan vooral om routinematige cognitieve taken zoals het beheren van databanken en organisatorische en strategische taken zoals het opmaken van planningen. Backofficejobs, instapjobs en deeltijdse jobs zouden het grootste risico lopen, denk aan functies op een secretariaat of klantendienst. Omdat het vaak vrouwen, jongeren of mensen met een laag inkomen zijn die die functies bekleden, zouden zij het zwaarst getroffen worden, stelt het IPPR.

Tweede golf

In de tweede golf zou het aandeel van de taken die worden bedreigd door generatieve AI, kunnen oplopen tot 59 procent van de taken. Dan zouden ook niet-routinematige cognitieve taken en hoger betaalde jobs getroffen worden. In het slechtste geval zouden alle 7,9 miljoen banen die gevaar lopen, worden vervangen door generatieve AI.

Maar zo’n vaart hoeft het niet te lopen. Als de banen die gevaar lopen, niet worden vervangen, maar uitgebreid om ze aan te passen aan generatieve AI, zou een ‘jobapocalyps’ vermeden kunnen worden en zou het Britse bbp er met 13 procent op kunnen vooruitgaan, zo meldt de studie. Ook de lonen van de werknemers zouden kunnen stijgen. Door de inzet van AI zouden vrijgekomen werkkrachten bovendien ingezet kunnen worden in sectoren die met tekorten kampen, zoals de gezondheidszorg, stipt het IPPR aan.

Omdat er verschillende scenario’s mogelijk zijn, dringt het IPPR erop aan dat de overheid tussenkomt. Het instituut schuift een strategie naar voren die groene banen ondersteunt, overgangen tussen jobs stimuleert, de verantwoordelijkheid voor belangrijke zaken zoals gezondheidszorg bij mensen laat liggen en de economische voordelen van de automatisering breed verspreidt. ‘Het is cruciaal dat alle werknemers de vruchten plukken van die technologische vooruitgang, niet enkel de bedrijven in big tech’, zegt Bhargav Srinivasa Desikan, onderzoeker bij het IPPR.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!