Wouter Hoeffnagel - 29 maart 2024

Rechter: Buitenlandse IT'er door AIVD ten onrechte aangemerkt als staatsgevaarlijk

Een buitenlandse IT-professionals die in Nederland werkzaam is door de AIVD ten onrechte aangemerkt als 'staatsgevaarlijk'. De man kreeg op basis van dit oordeel van de dienst een inreisverbod van twintig jaar opgelegd. Ook zijn de verblijfsvergunningen van zowel zijn partner als minderjarige kind ingetrokken.

Rechter: Buitenlandse IT'er door AIVD ten onrechte aangemerkt als staatsgevaarlijk image

De uitspraak is al begin februari gedaan, maar nu pas gepubliceerd. De AIVD oordeelde dat de IT'er betrokken zou zijn bij een groep staatshackers die spionagecampagne uitvoerden tegen zowel landen als intergouvernementele organisaties. De IT-professional zou zich daarbij specifiek hebben beziggehouden met het ontwikkelen van malware die de groep inzet.

Verstrekkende gevolgen

De AIVD oordeelde dat de man staatsgevaarlijk is. Op basis van dit oordeel kreeg de man door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een inreisverbod van twintig jaar opgelegd. Ook voor zijn gezin had het oordeel van de AIVD verstrekkende gevolgen. Zo zijn de verblijfsvergunning van zowel zijn partner als minderjarige zoon ingetrokken.

De IT'er ging in beroep tegen de besluiten, en stelde daarbij onder meer niet geweten te hebben dat de software die hij ontwikkelde werd ingezet door staatshackers. De IT'er stelt dat het opgelegde inreisverbod onvoldoende is onderbouwd.

'Te veel vragen'

De rechter gaat mee in de argumenten van de man en stelt dat het ambtsbericht van de AIVD te veel vragen oproept. Zo is onduidelijk wat voor spionageactiviteiten de man zou hebben uitgevoerd. Ook is niet omschreven wat voor malware de man exact ontwikkelde, en of hij op de hoogte was hoe deze software is ingezet.

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan beroep aan tekenen tegen de uitspraak.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!