Marco van der Hoeven - 16 april 2024

Copaco: is er wel een beste datacenterstrategie voor MSP’s?

De grote vraag naar cloud- en datacenterdiensten biedt volop kansen voor partners. Maar wat is de beste strategie? Hier springt Copaco als distributeur bij, met een portfolio dat vrijwel alle aspecten van de datacentervraag kan invullen. Dutch IT Channel sprak hierover met Geert Dinghs (foto).

Copaco: is er wel een beste datacenterstrategie voor MSP’s? image

“Veel partners hebben te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van datacenterstrategie ”, zegt Geert Dinghs, Business Director bij Copaco. “Ten eerste is er het 'menselijke' aspect. Bij on premises platformen in eigen beheer zijn mensen nodig die weten hoe ze dat moeten onderhouden, inrichten, migraties uitvoeren en beveiligen. Het is een enorme uitdaging die mensen te vinden of te behouden voor je organisatie. Maar de ‘controle’ uit handen geven in de public cloud voelt ook niet voor iedere partij goed.”

“Daarnaast spelen uiteraard trends als AI en de ‘verSaaSing’ van infrastructuur een grote rol waar de partners in mee willen gaan. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen is een thema dat we overal terug zien. Al deze aspecten wegen mee in de strategiekeuzes van partners.”

Unieke propositie

Copaco kan volgens hem partners bij uitstek helpen deze uitdagingen aan te gaan: “Wij hebben een unieke propositie, mede door de veelzijdigheid en onafhankelijkheid Copaco Vmware Cloud. Dit is een private cloud waarin we een two tier-model hanteren. Want wij zullen nooit direct naar de eindklant gaan als serviceprovider, maar altijd onze partners centraal stellen de diensten aan te bieden bij hun klanten.”

Deze cloudvariant is uniek in het aanbod van Copaco, dat steunt op drie pijlers. “De eerste pijler is gericht op wat een distributeur traditioneel doet, namelijk het leveren van hard- en software. Wij voeren een breed scala aan merken van server, storage en networking waarmee een partner zijn eigen datacenter kan inrichten. Daarnaast bieden wij diverse oplossingen voor beveiliging en back-up die we vanuit een distributiemodel leveren. Hiermee ontzorgen we de partner wanneer hij kiest voor een on-premises oplossing voor zijn eigen datacenter.”

De tweede pijler die hij noemt is het helpen van de partner bij het onderbrengen van hun diensten bij de bekende hyperscalers in de public cloud. Daarin vervullen we een distributierol via het Copaco Cloud platform en ondersteunen we partners met trainingen, support en de automatisering van tenantbeheer en facturatie.

Copaco VMware Cloud

En de derde pijler de eerder genoemde VMware-propositie van Copaco Cloud. “Dit is een private cloud gebaseerd op een eigen infrastructuur met vijf datacenters, drie in Amsterdam en twee in Brussel.”

“Veertig mensen zijn actief bezig al onze diensten op dat netwerk te monitoren. Zij kunnen ingrijpen als dat nodig is, en onze partners of hun klanten kunnen hen bellen bij problemen of onduidelijkheden. We bieden onze partners de mogelijkheid om zelf iets op te starten via een portal, dat 24/7 beschikbaar is. Zij kunnen opschalen of afschalen wanneer ze willen, en die diensten onder hun eigen naam aanbieden aan hun klanten, zonder dat ze zelf hoeven te investeren in een eigen datacenter.” Dit alles via ons 2 tier Cloud platform. Partner profiteren bij de VMware propositie van Copaco van de automatisering en selfservice mogelijkheden die ze kennen vanuit de Public Cloud maar kunnen tegelijkertijd dezelfde VMware-technologie blijven gebruiken die zo gekend en geliefd is bij veel engineers.

Wat de propositie van deze 3 pijlers helemaal uniek maakt zijn de combinaties daarvan die mogelijk zijn binnen 1 Copaco Cloud platform.

Kosten

Een groot voordeel hiervan is volgens hem dat gebruikers weet dat je data in Nederland of in België staat. “De datacenters in Amsterdam en Brussel geven een lokaal gevoel aan de oplossing voor de eindklant. Bovendien merken wij dat kostenbeheersing ook een rol speelt. Partners schrikken bij hyperscalers nogal eens van de uiteindelijke kosten en de moeilijkheid om uit die oplossing te stappen.”

Copaco Services

Daarnaast biedt Copaco met een eigen services-afdeling ondersteuning op elk gebied, ook in hybride vormen. “Veel klanten kiezen namelijk voor een hybride oplossing met primair een eigen datacenter, met uitwijk of ‘burst’ naar een cloudoplossing. Wij kunnen helpen met migraties, de opbouw van die datacenters en gecertificeerde installaties. Als servicepartner op bijna alle merken kunnen we een uitgebreid dienstenpakket aanbieden.”

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de IT-industrie. “Onze positie als lokaal bedrijf en onze benadering van datacenteroplossingen sluiten goed aan bij de duurzaamheidsdoelen van veel organisaties.

“Bij Copaco werken we hard aan het optimaliseren van onze carbon footprint. Dit is een zeer actueel vraagstuk. Vendoren zijn zelf continu bezig met het ontwikkelen van server- en storage-oplossingen die compact en efficiënt zijn, om zo het energieverbruik en de warmteproductie te minimaliseren. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.”

AI

Ook de snel veranderende technische ontwikkelingen op het gebied van opslagcapaciteit en rekenkracht hebben invloed op deze propositie. “AI en machine learning zijn natuurlijk actuele onderwerpen. Hoewel het voor velen nog enigszins ongrijpbaar is, zien we steeds meer concrete toepassingen verschijnen. Deze ontwikkelingen leiden tot een toenemend gebruik van data, die snel beschikbaar moet zijn.”

“Dit stimuleert weer innovatie bij chipfabrikanten en hardware producenten, wat weer leidt tot hogere investeringen in datacenters. In lijn hiermee blijven we ook investeren in ons eigen platform, om onze partners te voorzien van de best mogelijke dienstverlening.”

Eén partij waar je op kunt vertrouwen

“De veelzijdigheid van Copaco maakt onze propositie uniek. Wij ondersteunen partners, maar partners bepalen zelf hun strategie. Dat begrijpen we bij Copaco heel goed. In onze ogen is er dan ook niet één strategie de beste. Wat vandaag de toekomst heeft, kan morgen afgeschreven zijn. Dus wijzigt je strategie, dan kun je via Copaco altijd meebewegen. Van een eigen platform naar een as-a-service model of van de Public Cloud terug naar een eigen platform of Copaco VMware Cloud. Copaco staat voor je klaar”, zo besluit Geert Dinghs.

Door: Marco van der Hoeven

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!