Wouter Hoeffnagel - 13 juni 2024

Minister Van Gennip: 'Grote systemische ongelijkheid tussen vrouwen en mannen'

Nederland kent een grote systemische ongelijkheid is tussen vrouwen en mannen, stelt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zij sprak daar deze week over tijdens een evenement van RightBrains. Dit communityplatform voor vrouwen in digitale technologie vierde in Rotterdam dat het tien jaar bestaat.

Minister Van Gennip: 'Grote systemische ongelijkheid tussen vrouwen en mannen' image

“Mijn ambitie is altijd geweest om een arbeidsmarkt te creëren met meer gelijkwaardige kansen. Een arbeidsmarkt die voor iedereen werkt. Naast gelijkwaardige kansen, hebben we ook meer vrouwelijke leiders nodig. Ik vraag iedereen die zich hiervoor wil inzetten om op te staan en het pad te effenen voor volgende generaties”, aldus de minister.

DigiDiva Magazine

Na haar speech nam Van Gennip de eerste editie van het RightBrains 'DigiDiva Magazine' in ontvangst. Deze glossy bevat o.m. verhalen van rolmodellen en diversiteitsaanjagers. RightBrains gelooft net als de minister dat diversiteit in de techsector heel belangrijk is. Om meisjes te overtuigen voor een carrière in de techniek te kiezen, is het essentieel dat ze vrouwelijke rolmodellen hebben. Op die manier kunnen we de genderkloof overbruggen en een diverse en inclusieve digitale wereld creëren.

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat vrouwen in 2023 slechts 22% van alle technische functies bezetten in Europese bedrijven. Dit terwijl er een groot tekort aan werknemers is in de techsector. Uit onderzoek van VHTO (een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor meer genderdiversiteit in bèta, techniek en IT) blijkt dat vrouwen in de techsector vaak tevreden zijn over de uitdaging, ontwikkeling en werkzaamheden. Redenen om ander werk te zoeken zijn de aanwezigheid van vooroordelen, zich niet veilig genoeg voelen, geen flexibele werktijden (niet goed kunnen combineren van werk en privéleven) of een onprettige cultuur.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!