Witold Kepinski - 22 juni 2024

De impact van de overname van VMware door Broadcom op klanten en channelpartners

De overname van VMware door Broadcom in november 2023, met een waarde van 69 miljard dollar heeft verregaande gevolgen voor zowel VMware-klanten als channelpartners. De redactie selecteerde een aantal artikelen die relevant zijn voor resellers, VARs, distributeurs en service providers.

De impact van de overname van VMware door Broadcom op klanten en channelpartners image

Dutch Cloud Community: Broadcom komt sector tegemoet

Broadcom komt de service cloud provider sector tegemoet zo meldt Dutch Cloud Community. "Broadcom heeft belangrijke concessies gedaan aan Cloud providers, zoals het verlengen van de migratieperiode met een jaar, naast andere wijzigingen in hun commerciële en licentiebeleid"

Na de overname van VMware door Broadcom veroorzaakte de eenzijdige aankondiging van ingrijpende wijzigingen in de licentievoorwaarden aanzienlijke onrust in de Cloud sector. Dutch Cloud Community en andere organisaties zoals onze Europese zuster CISPE, deelden onmiddellijk onze bezorgdheid over de moeilijke positie waarin Cloud providers plotseling werden geplaatst. Zowel bij Broadcom zelf, in de politieke arena als bij de Europese Commissie werden onze zorgen geuit.

Broadcom heeft onlangs belangrijke concessies gedaan aan Cloud providers, zoals het verlengen van de migratieperiode met een jaar, naast andere wijzigingen in hun commerciële en licentiebeleid, aldus de Dutch Cloud Community.

 • Uitbreiding van de Premier-laag in het VCSP-programma. Broadcom breidt de toegang tot de VCSP Premier-laag uit naar al bestaande, gekwalificeerde VCSP Registered Tier-partner.
 • Bredere toegang tot white label-services voor VCSP's op geregistreerd niveau: Broadcom reageert op feedback van partners door Cloud Commerce Managers toe te staan white label-services aan te bieden.

"Deze aanpassingen zijn cruciaal voor veel Cloud providers en komen grotendeels tegemoet aan onze bezorgdheid. Het is echter belangrijk om snel actie te ondernemen. Om bestaande klanten tot eind april 2025 te kunnen blijven bedienen moet je je aanmelden vóór 31 mei. Uittredende partners die zijn aangemeld als een geregistreerd VCSP-niveau, worden nog steeds gefactureerd door Broadcom en blijven gebruikmaken van de wereldwijde ondersteuning van Broadcom.

Dit is een duidelijke overwinning voor Europese Cloud providers en toont aan wat we kunnen bereiken wanneer we als sector samen optrekken en gecoördineerd handelen. Wat individuele bedrijven niet voor elkaar kunnen krijgen lukt wel als wij de krachten bundelen. Het siert Broadcom dat het heeft geluisterd naar haar klanten. Dit is een positieve stap voor de nieuwe eigenaar van VMware om op de lange termijn in harmonie met de channel te kunnen werken. We verwachten de komende dagen meer media aandacht voor dit onderwerp en zullen jullie natuurlijk op de hoogte houden", zo meldt Dutch Cloud Community.

Broadcom-topman Cazard: Klachten over hogere VMware-prijzen zijn ongegrond

Topman Sylvain Cazard van Broadcom kan zich niet vinden in de kritiek vanuit klanten op prijswijzigingen na de overname van VMware. Cazard stelt dat veel klanten ten onrechte denken duurder uit te zijn, terwijl dat in de praktijk vaak niet het geval is.

Broadcom ligt onder vuur door wijzigingen die het bedrijf doorvoert sinds de overname van VMware. Zo stellen klanten met hogere prijzen te maken krijgen, hekelen zij de verplichte abonnementen waarop zij moeten overstappen en leiden wijzigingen binnen het partnermodel van het bedrijf tot onrust.

'Klachten over hogere prijzen zijn ongegrond'

De topman van Broadcom, verantwoordelijk voor de regio Azië-Oceanië, noemt de klachten van klanten over hogere prijzen tegenover The Register ongegrond. Veel klanten zouden een verkeerd of onvolledig beeld hebben van de kosten waarmee zij in de praktijk te maken krijgen. Cazard wijst onder meer op support, dat voortaan is inbegrepen en voorheen apart moest worden afgerekend.

Ook wijst de topman erop dat klanten door de wijzigingen in sommige gevallen juist goedkoper uit zijn. Het gaat daarbij concreet om klanten die twee of meer onderdelen van VMware Cloud Foundation (VCF) inzetten. Cazard kan zich daarnaast niet vinden in kritiek over de overstap van Broadcom vaste een eenmalig aanschaf van softwarelicenties naar een abonnementsmodel. De topman wijst erop dat dit een trend is in de markt en VMware in verhouding met veel andere marktpartijen pas laat de overstap maakt naar abonnementen.

AWS promoot zichzelf als alternatief voor eigen VMware service

Amazon Web Services (AWS) maakt de introductie bekend van een nieuw programma dat klanten helpt bij het besparen op kosten wanneer ze hun VMware Cloud on AWS-workloads naar AWS migreren. Met het AWS VMware Migration Accelerator (VMA)-programma kunnen klanten credits verdienen tot 400 dollar per gemigreerde virtuele machine (VM).

Dit programma is ontworpen om klanten te helpen de voordelen van AWS te benutten, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en innovatie, terwijl ze de vertrouwde VMware-omgeving behouden. Met VMA kunnen klanten:

 • Kosten besparen: Klanten kunnen tot $400 per gemigreerde VM besparen.
 • Prestaties optimaliseren: AWS biedt geoptimaliseerde prestaties voor VMware-workloads.
 • Beveiliging verbeteren: AWS biedt verbeterde beveiliging met behulp van geavanceerde beveiligingsfuncties.
 • Betrouwbaarheid vergroten: AWS biedt betrouwbare bedrijfsvoering met een uptime van 99,99%.

De AWS VMware Migration Accelerator is beschikbaar tot 31 december 2024.

Details van het programma

 • Klanten kunnen credits verdienen tot $400 per gemigreerde VM.
 • De hoogte van het tegoed is afhankelijk van het aantal gemigreerde VM's per maand:
  • Meer dan 80 VM's: $400 tegoed per VM
  • 40 tot 79 VM's: $200 tegoed per VM
 • Om in aanmerking te komen, moet elke gemigreerde VM na de migratie ten minste 720 uur op AWS draaien.
 • De AWS VMware Migration Accelerator-stimulansen zijn niet van toepassing op Amazon EC2 T2- en T3-instanties.
 • AWS-promotietegoeden zijn onderworpen aan de algemene voorwaarden

Microsoft biedt licentievrijstelling en kortingen voor VMware migraties

Microsoft heeft nieuwe licentievoordelen en kortingen gelanceerd om VMware-gebruikers te helpen bij het migreren en uitvoeren van hun workloads op de Azure VMware Solutions-service van de hyperscaler. Dit komt na recente licentiewijzigingen die zijn geïmplementeerd door het nieuwe moederbedrijf Broadcom van VMware.

Het programma van Microsoft is gebaseerd op het VMware Rapid Migration Plan, dat licentievoordelen en een niveau van prijsconsistentie biedt voor workloads die naar het Azure VMware Solution-platform worden verplaatst.

Deze nieuwe aanbiedingen zijn bedoeld om klanten te helpen bij het migreren van hun VMware-workloads naar Azure en om de kosten te verlagen. Dit komt op een moment dat veel VMware-klanten hun opties evalueren na de licentiewijzigingen van Broadcom.

Belangrijkste punten van het programma zijn:

 • Klanten kunnen gereserveerde instances kopen tegen een vaste prijs voor één, drie of vijf jaar.
 • Microsoft biedt een korting van 20% op de Azure VMware-oplossing voor klanten die vóór het einde van het jaar een nieuwe reserve-instantie kopen.
 • Klanten die een nieuw gereserveerd exemplaar abonnement aanschaffen, ontvangen tot 120.000 dollar aan Azure tegoed.
 • Klanten kunnen Software Assurance aanschaffen om Windows Server en SQL Server uit te voeren in de Azure VMware-oplossing zonder extra licentiekosten.
Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!