Bluetooth een oer-Hollands product
Inmiddels is het terug te vinden in maar liefst 20 miljard apparaten, een penetratie die Jaap Haartsen, de man die in 1990 bluetooth ontwikkelde, nooit heeft kunnen voorspellen. In zo’n 15 jaar is het gebruik geëxplodeerd. Niet alleen is het aantal gebruikers en toepassingen enorm gestegen, ook de technologie is niet stil blijven staan.
We staan nu ook aan de vooravond van de introductie van “Bluetooth 5.0”, terwijl steeds meer systemen inmiddels geschikt zijn gemaakt voor de low power variant 4.0. De nieuwe versie brengt weer nieuwe features en inmiddels is de bandbreedte al gegroeid van de oorspronkelijke 1 Mbit/s naar 4 Mbit/s. Waarom werd bluetooth zo populair? Haartsen: “Er is indertijd gekozen voor een architectuur die zeer goedkoop te implementeren was, een chip zou uiteindelijk een dollar mogen kosten. Het moest in elke mobiele telefoon gebruikt gaan worden. Ook is gekozen voor het gebruik van spectrum dat overal vrij beschikbaar was.” Dat de voorwaarden een succes mogelijk gemaakt hebben blijkt uit de cijfers. Bluetooth is oorspronkelijk in Emmen op de Ericsson burelen ontwikkeld en na een omzwerving via SonyEricsson inmiddels opgegaan in Plantronics. Emmen is nu een prominente entiteit binnen Plantronics en de Nederlanders die het protocol indertijd mogelijk maakten zijn er nog dagelijks bij betrokken.
Deze week introduceerde Plantronics de nieuwe line-up met twee bluetooth headsets voor zowel de zakelijke als de particuliere gebruiker. De zakelijke Voyager 5200 UC is een headset die vol functies zit om het gebruik in uiteenlopende situaties te ondersteunen. Dankzij de ingebouwde WindSmart-technologie van Plantronics (met zes lagen lawaaionderdrukking) wordt wind en ruis optimaal onderdrukt. De zakelijke Voyager 5200 (UC) is een headset die vol functies zit om de zakelijke gebruiker maximaal te faciliteren, inclusief een lange spreek- en standby-tijd. Niet alleen wordt de impact van windkracht 4 (22 km/uur) probleemloos geëlimineerd, ook het dynamische lawaai van een stadion, treincoupe of drukke straat, wordt dankzij een aantal microfoons dat als sensor werkt in een voor wind geoptimaliseerde behuizing, compleet uit het spraaksignaal gefilterd. Plantronics claimt een omgevingslawaaireductie van 80 tot 26 dB mogelijk te maken. De Voyager 5200 detecteert zelf of hij op het oor gemonteerd is en activeert dan de geluidsweergave via de 6 mm grote luidspreker. Uiteraard is het product gecertificeerd voor Microsoft Skype.
In de zogenaamde bone transmissie, waarbij het oor gebeente voor de transmissie van geluid ingezet wordt en daarmee omgevingsruis geëlimineerd wordt, is niet voorzien. Haartsen: “Met deze architectuur bereiken we uiteindelijk toch betere audio resultaten.”
Een optionele bluetooth USB-dongle simuleert de bluetooth audioaansluiting op apparaten die niet standaard van deze technologie voorzien zijn maar wel een vrije USB-poort hebben. De Voyager is voorzien van het Made For iPhone predicaat (MFI) waardoor de optimale samenwerking met de iPhone gegarandeerd is en additionele opties ondersteund worden. Met behulp van de optionele travel case (standaard bij de UC versie) is er voldoende energie beschikbaar om de headset 14 uur voor spraak of muziek te gebruiken. De standby tijd is negen dagen. Toch weer een leuk voorbeeld van Hollandse technologie die de wereld veroverd heeft.
Door: Hans Steeman