Redactie - 29 april 2017

Zorgorganisatie Pameijer gebruikt beeldbeloplossing applicatie van Skype voor bedrijven

Stichting Pameijer, een Rotterdamse organisatie die mensen met psychische problematiek of een (lichte) verstandelijke beperking ondersteunt, heeft onlangs een beeldbelapp in gebruik genomen. Met deze web applicatie kan iedere client op geheel eigen wijze laagdrempelig beeldbellen. De app zelf is niets anders dan een hele eenvoudige website die aan de achterkant gekoppeld is aan Skype voor bedrijven. Met 1 klik op de knop start de client een gesprek op, of plant hij direct een gesprek in de agenda van zijn begeleider. De realisatie van de app is een samenwerking geweest van Rapid Circle en Pameijer.

Marien Geense strategisch beleidsadviseur bij Pameijer vertelt over de app: " Elke cliënt wil zijn eigen leven kunnen leiden, eigen keuzes maken, meedoen in de samenleving. Pameijer ondersteunt daarbij bijvoorbeeld door het inzetten van digitale ondersteuningsmiddelen." Zo hebben we een persoonlijke omgeving gerealiseerd die diverse web apps bevat waarmee iedere cliënt op zijn eigen manier wordt gestimuleerd zelf de regie te voeren over zijn leven, waaronder ook de dienstverlening die hij van Pameijer krijgt. Eén van de webapps die wordt aangeboden is de app ‘Mijn Ondersteuning’.
"

De naam van deze web app zegt het eigenlijk al: met deze app kunnen cliënten zelf hun ondersteuning inregelen, door contact te zoeken met hun begeleider of andere mensen in zijn of haar omgeving.Zo kunnen ze met hun begeleider(s) zelf direct een beeldbelgesprek starten of een afspraak plannen op basis van de beschikbare tijden in de agenda van de begeleider . Een afspraak waarvoor ze beiden de deur niet uithoeven. De enige vereiste is dat zowel de begeleider als cliënt beschikken over een computer, een smartphone of een tablet. De webapp werkt op alle ‘devices’ en platformen.

Tijdens de afspraak die via de app tot stand komt, kunnen cliënt en begeleider elkaar zien en horen. Daarnaast kunnen ze het beeldscherm delen, bijvoorbeeld om een moeilijke brief door te nemen en kunnen ze elkaar berichten sturen”. De app biedt tevens inzicht in de beschikbaarheid van zowel cliënt als begeleider op een bepaald moment.

Snel en eenvoudig contact

"Gebruikersgemak en robuustheid van de techniek waren twee belangrijke eisen bij het maken van de web app. De werking van de app moet voor zich spreken en de app moet volledig stabiel werken, wanneer aan de basisvoorwaarden (beschikken over een apparaat met internetverbinding) is voldaan. Dat is gelukt en daar zijn we trots op. Nog belangrijker is dat met de applicatie de cliënt snel en eenvoudig toegang heeft tot de ondersteuning die hij of zij nodig heeft." Hij kan nu letterlijk met een druk op de knop een ondersteuner consulteren wanneer hij dat wil.
"Door de applicatie in te zetten krijgen onze cliënten (weer) meer eigen regie in hun ondersteuning. Waar nu een ambulante cliënt vaak moet wachten op een bezoek van zijn ondersteuner kan hij met de app zelf een afspraak inschieten in de agenda van de begeleider. Of direct een beeldbelgesprek starten." Heeft een begeleider al afspraken in zijn agenda staan, dan ziet een cliënt de desbetreffende persoon als niet beschikbaar. Hij of zij kan er op dat moment voor kiezen om een andere begeleider te benaderen. Natuurlijk is het ook mogelijk om het gesprek op een tijdstip in te plannen dat nog wel beschikbaar is in de agenda van de begeleider. De begeleider bepaalt wanneer een consult daadwerkelijk start en wanneer de cliënt ‘uit de wachtkamer’ kan komen.

Integratie in werkproces medewerker

Het unieke aan de app is dat deze gebruik maakt van een van de meest stabiele vormen van beeldbellen. Maar ook dat de app integreert met het werkproces van de medewerker. Iedere afspraak landt automatisch in de agenda van de begeleider. Dus een kwartier voor het gesprek krijgt de begeleider een seintje dat er een beeldbelafspraak aankomt.
Skype is een tool die veel medewerkers in hun dagdagelijkse leven al gebruiken en ook direct aansluit op het werkproces. Hierdoor is het voor de medewerker heel simpel de cliënt te ondersteunen met deze oplossing. Skype voor bedrijven voegt daar bovendien encryptie en beveiliging aan toe waardoor vertrouwelijkheid technisch gewaarborgd is. Waar bij oplossingen als FaceTime en de gratis Skype de privacy van je cliënten in het geding is hebben wij nu een oplossing die en betrouwbaar maar vooral ook veilig is.

Resultaat

Inmiddels communiceren al meer als 70 cliënten met hun begeleider via Mijn ondersteuning. De verwachting is dat dit aantal de komende maanden snel zal groeien.

Toekomst

Marien Geense: “Ik verwacht dat we dit jaar nog doorgroeien naar zon 600 cliënten die actief zijn op de beeldbelapp. En op wat langere termijn is het doel het merendeel van onze cliënten standaard de beeldbelapp aan te bieden als extra service in de dienstverlening. Het is voor hen een grote meerwaarde wanneer ze bijvoorbeeld 24x7 waar vandaan dan ook veilig een begeleider op kunnen roepen. Dat kan zelfs preventief werken in bepaalde situaties.
Hiernaast kijken we natuurlijk ook naar doorontwikkeling van de app, zo zou je de app natuurlijk ook kunnen koppelen aan het persoonlijk netwerk van de cliënt. Zo betrek je veel actiever het netwerk wat tal van voordelen heeft. De mogelijkheden zijn enorm.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!