Witold Kepinski - 26 mei 2025

EU-database over kwetsbaarheden: "Dit soort autonomie is geen luxe. Het is essentieel"

Recent lanceerde het Agentschap van de Europese Unie voor Cybersecurity (ENISA) een Europese kwetsbaarheidsdatabase (EUVD), zoals bepaald in de NIS2-richtlijn. De database biedt betrouwbare en bruikbare informatie, zoals mitigerende maatregelen en de exploitatiestatus van cyberbeveiligingskwetsbaarheden. Het wordt beheerd door ENISA en moet de Europese veiligheid en veerkracht versterken.

EU-database over kwetsbaarheden: "Dit soort autonomie is geen luxe. Het is essentieel" image

Anouck Teiller, Chief Strategy Officer bij cybersecurityspecialist HarfangLab, spreekt regelmatig over cyber resilience en reageert:

"Een kwetsbaarhedendatabase is meer dan een technische referentie—het is een strategisch onderdeel van de architectuur van een veilig digitaal Europa. Het initiatief van ENISA om een Europese kwetsbaarhedendatabase op te richten, betekent een beslissende stap richting het versterken van de digitale soevereiniteit en cyberweerbaarheid van de EU.

Uit een peiling onder 750 IT-beslissers bij Europese mkb's blijkt dat een overgrote meerderheid de voorkeur geeft aan Europese cybersecuritypartners; 74% is voorstander van het prioriteren van oplossingen van Europese makelij. Dit draait niet alleen om nabijheid—het gaat om het begrijpen van regionale dreigingen, het waarborgen van naleving van EU-wetgeving zoals de GDPR en NIS2, en het opbouwen van vertrouwen in een gefragmenteerd en volatiel geopolitiek landschap. De boodschap is duidelijk: soevereiniteit doet ertoe.

Governance

Het initiatief van ENISA vertegenwoordigt een tijdige en strategische diversificatie—geen vervanging, maar een essentiële aanvulling op bestaande systemen zoals CVE—geworteld in Europese governance, waarden en wettelijke kaders.

Voor ENISA is deze nieuwe database ook een kans om uit te groeien tot een echte, betrouwbare derde partij die bemiddelt tussen nationale en private CSIRTs—iets wat al lang ontbreekt in het gefragmenteerde Europese cybersecuritylandschap. Als het initiatief wordt uitgevoerd met transparantie, interoperabiliteit en vertrouwen binnen de gemeenschap, kan het de grensoverschrijdende respons op dreigingen en de paraatheid in heel Europa aanzienlijk versterken.

Een soeverein kwetsbaarhedenregister biedt Europa een sterkere positie om cyberrisico’s zelfstandig te beheren, met controle over classificatie, openbaarmakingstermijnen en contextuele prioritering. In het licht van opkomende dreigingen—van geopolitieke tegenstanders tot door AI versterkte aanvallen—is dit soort autonomie geen luxe. Het is essentieel."

EGP 06/05/2025 t/m 03/06/2025 BW SoSafe 26/05/2025 t/m 09/06/2025 BW
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!