Redactie - 06 oktober 2017

AI-tak van Google richt afdeling Ethiek op

Hoe zorgen we ervoor dat kunstmatige intelligentie de wereld verder helpt, en niet wordt misbruikt? Om daar een antwoord op te vinden, heeft Google-dochter DeepMind een speciale afdeling opgericht: DeepMind Ethics and Society.

Deepmind, Google's onderzoekseenheid voor artificiële intelligentie die vooral bekend is als de ontwerper van AlphaGo, gaat een afdeling oprichten die de impact van AI op de samenleving gaat onderzoeken. Die zal bestaan uit enkele tientallen mensen, zowel medewerkers van DeepMind als externe deskundigen, waaronder Nick Bostrom. Al hun conclusies worden online gepubliceerd en de experts zijn vrij in hun kritiek. Ze hebben geen zwijgplicht.

''Technologie is niet neutraal en technologen moeten verantwoordelijkheid nemen voor de ethische en maatschappelijke gevolgen van hun werk'' verklaart DeepMind de oprichting van haar nieuwe afdeling. Volgens het bedrijf ''moeten mensen de baas blijven over alle toepassingen van kunstmatige intelligentie en moeten ze gebruikt worden voor nuttige doelen.''

Algoritmes aansprakelijk stellen?

"Hoe stel je algoritmes aansprakelijk als het belangrijke beslissingen neemt die invloed hebben op de ervaringen en levens van mensen? We willen dat de systemen respect hebben voor mensenrechten, gelijkheid en burgerrechten, waar de afgelopen zestig jaar zo dapper voor is gevochten', licht Mustafa Suleymanverder toe in een interview met Wired.

Hij richtte in 2010 Deepmind op, samen met een paar vrienden. Google nam het Britse bedrijfje in 2014 voor een half miljard dollar over. Ook Tesla-topman Elon Musk heeft geld in het bedrijf gestoken.

In samenwerking met Datanews

Gartner BW tm 02-11-2024 Copaco BW 23-09 tm 06-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!