Redactie - 04 juli 2025

ICT-bedrijf veroordeeld tot schadevergoeding na mislukte ERP-implementatie

De Rechtbank Midden-Nederland heeft op 28 mei 2025 uitspraak gedaan in een zaak waarin een ICT-adviesbureau is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een bedrijf gespecialiseerd in gasinstallaties. De rechtbank oordeelde dat het ICT-adviesbureau is tekortgeschoten in de implementatie van een Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem, wat leidde tot ernstige problemen bij de livegang op 1 juli 2024.

ICT-bedrijf veroordeeld tot schadevergoeding na mislukte ERP-implementatie image

Het ICT-adviesbureau was ingehuurd om de implementatie van het ERP-systeem 'Inventive' te begeleiden. Volgens de overeenkomst nam het adviesbureau de "volledige verantwoordelijkheid voor de implementatie van de nieuwe software" op zich. Dit ondanks de bewering van het adviesbureau dat de rol beperkt was tot planning en training. De rechtbank heeft dit standpunt verworpen, mede gezien documenten waarin het ICT-adviesbureau als "trekker van het project" en "intern projectleider" werd aangeduid.

Ernstige problemen bij livegang

Bij de livegang van het systeem op 1 juli 2024 ontstonden er volgens [gedaagde] ernstige problemen op verschillende gebieden, waaronder financiën (geen bank- en inkoopfactuurkoppeling, ontbrekende grootboekrekening schema's), personeelszaken (geen ingerichte verlofregistratie) en magazijnbeheer (foutieve artikelregistratie, niet-geregistreerde beginvoorraad). Ook waren er algemene problemen met vervuilde data uit de testomgeving. Deze problemen leidden ertoe dat [gedaagde] tijdelijk geen facturen kon verzenden, wat een negatieve impact had op het bedrijfsresultaat.

De softwareleverancier ECI had voorafgaand aan de livegang al gewaarschuwd voor de risico's en stelde dat de geplande livegang "geen gecalculeerd risico" was. Desondanks werd de livegang doorgezet.

Rechtbank: Verwijtbaar handelen van ICT-adviesbureau

De rechtbank oordeelt dat het ICT-adviesbureau een verwijt kan worden gemaakt. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de implementatie en had de problemen moeten voorkomen dan wel oplossen. De suggestie van het adviesbureau dat de problemen te wijten waren aan een "cultuurprobleem" binnen de klant of onwil van het personeel om met het nieuwe systeem te werken, werd door de rechtbank afgewezen. De rechtbank stelde dat de geconstateerde problemen technisch van aard waren en dat [eiseres] niet adequaat heeft gehandeld om deze op te lossen.

Bovendien was het ICT-adviesbureau niet fysiek aanwezig op 1 juli 2024, de dag van de livegang, wat de rechtbank als een gebrek aan betrokkenheid beschouwde. Ook na de livegang toonde [eiseres] onvoldoende initiatief om de problemen op te lossen, zo bleek uit een crisisberaad op 16 juli 2024.

Gedeeltelijke ontbinding en schadevergoeding

Als gevolg van de tekortkomingen en het verzuim heeft de rechtbank de overeenkomst tussen het ICT-adviesbureau en de klant gedeeltelijk ontbonden met ingang van 1 juni 2024. Dit betekent dat de klant de openstaande facturen voor de maanden juni en juli 2024, ter waarde van € 26.208,60, niet hoeft te betalen.

Daarnaast is het ICT-adviesbureau veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van € 29.040,00 aan de klant. Dit bedrag betreft de kosten die de klant heeft gemaakt om, met hulp van een derde partij (softwareleverancier ECI), de ernstige technische problemen alsnog te verhelpen en het systeem operationeel te krijgen. De vordering van het ICT-adviesbureau voor interne uren van eigen werknemers is afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing.

De uitspraak benadrukt het belang van een zorgvuldige en verantwoordelijke aanpak bij de implementatie van complexe ICT-systemen en de gevolgen die een tekortkoming hierin kan hebben.

MSP Show 18/06/2025 t/m 31/07/2025 BN + BW ESET 30/6/2025 t/m 7/7/2025 BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 3

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!