TNO-rapport pleit voor High-Tech Megaclusters zoals van ASML
TNO heeft een rapport gepubliceerd waarin het pleit voor de ontwikkeling van zogeheten 'High-Tech Megaclusters' om de economische en technologische veerkracht van Nederland te versterken. Deze megaclusters moeten bijdragen aan het bouwen van 'controlepunten' in mondiale waardeketens, waarbij het succes van bedrijven als ASML als voorbeeld dient.

Volgens TNO moet Nederland strategisch investeren in technologieën waar het unieke posities kan innemen. Dit zijn "controlepunten": moeilijk te vervangen, kennisintensieve bedrijfsactiviteiten in een high-tech waardeketen, gebaseerd op onmisbare, unieke activa of capaciteiten. Dergelijke posities vergroten de strategische autonomie en creëren wederzijdse afhankelijkheden.
ASML wordt in het rapport specifiek genoemd als een "prime example" van een bedrijf dat zo'n controlepunt in handen heeft.
R&D
Het rapport stelt dat Nederland, gezien zijn omvang en relatief beperkte R&D-investeringen (onder het OESO-gemiddelde en ver verwijderd van het Europese doel van 3% van het bbp), strategische keuzes moet maken. High-Tech Megaclusters worden voorgesteld als een middel om dit te realiseren. Deze clusters moeten fungeren als onderzoeks- en ontwikkelingshubs met wereldwijde aantrekkingskracht, door de gehele waardeketen samen te brengen om technologische vooruitgang te stimuleren. Ze bieden voordelen zoals het genereren van 'leverage' (maximale waarde uit publieke investeringen), toegang tot internationale waardeketens en het verminderen van R&D-risico's voor individuele bedrijven.
TNO roept high-tech bedrijven, nationale en lokale overheden, kennisinstellingen en investeerders op om de krachten te bundelen. Het doel is om door gezamenlijke actie de technologische soevereiniteit van Nederland te verankeren, de economie te versterken en de positie als wereldspeler op het gebied van innovatie te behouden.