ACM valideert vrije modemkeuze in Nederland
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevestigt officieel dat de vrije keuze van routers en modems voor internetverbindingen geldig blijft. Dit besluit volgt op twee jaar van praktijktests, nadat de oorspronkelijke beslissing in januari 2022 van kracht ging. Deze beslissing houdt in dat bedrijven en consumenten in Nederland vrij kunnen blijven kiezen welke router of modem ze willen gebruiken voor hun internetverbinding. Naast het versterken van consumentenrechten, laat de uitspraak ook de voordelen van open netwerken zien.

Vrije keuze is cruciaal om de markt open te stellen voor Europese alternatieven en Europa minder afhankelijk te maken van niet-Europese IT-infrastructuur. Met vrije keuze van eindapparatuur voor internetverbindingen kunnen bedrijven en eindgebruikers hun netwerken aanpassen aan hun specifieke behoeften en eisen. De ACM heeft ook rekening gehouden met andere Europese landen met bestaande vrije keuze van eindapparatuur.
LANCOM Systems heeft altijd gepleit voor open netwerken en het recht van gebruikers om hun eigen eindapparatuur te kiezen. Martin Krebs, VP Rouers & Gateways bij LANCOM Systems, benadrukt:
Digitale soevereiniteit
“Echte routervrijheid is een essentieel element van digitale soevereiniteit. Het maakt keuze mogelijk en stimuleert concurrentie en innovatie. Als lid van VTKE – Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller juichen we deze beslissing ten zeerste toe. Het bewijst dat open netwerken werken, de ACM vond namelijk geen bewijs van veiligheidsproblemen of netwerkverstoringen. In plaats daarvan profiteren bedrijven en consumenten van meer flexibiliteit en controle over hun digitale infrastructuur.”
De beslissing van de ACM ondersteunt direct de voortdurende voorspraak van vrije modemkeuze en benadrukt het volgende:
Geen securityrisico’s: ondanks voorgaande zorgen heeft de ACM geen bewijs gevonden voor veiligheidsproblemen of netwerkverstoringen, die veroorzaakt worden door vrije modemkeuze, wat deze veelvoorkomende mythe ontkracht.
Zeggenschap van consumenten: Nederlandse bedrijven en huishoudens hebben nu ware controle over hun internetinstellingen, wat leidt tot betere security, privacy en flexibiliteit.
Stimuleren van concurrentie en innovatie: deze vrijheid forceert telecomaanbieders en fabrikanten van apparatuur om harder te concurreren, wat leidt tot betere producten en diensten voor iedereen.
Versterken van Europese digitale soevereiniteit: door keuzevrijheid vermindert Nederland de afhankelijkheid van dominante, vaak niet-Europese aanbieders van IT-infrastructuur.
Keuzevrijheid
Met deze factoren in het oog ziet de ACM geen reden om hun oorspronkelijke uitspraak over routervrijheid aan te passen of te wijzigen. Nederland heeft bewezen dat keuzevrijheid voor eindapparaten een gunstige realiteit biedt, die een concurrerender, innovatiever en soeverein digitaal landschap mogelijk maakt.