nyob: AliExpress, TikTok en WeChat voldoen niet aan AVG-regels rondom dataverzoeken
Stichting nyob dient klachten in tegen AliExpress, TikTok en WeChat. Volgens de stichting schenden deze bedrijven de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) door niet adequaat te voldoen aan dataverzoeken van gebruikers. Hierdoor kunnen Europese gebruikers niet inzien welke gegevens de bedrijven over hen hebben verzameld. De klachten zijn ingediend in België, Griekenland en Nederland.

nyob stelt dat twee van de drie bedrijven weliswaar informatie verstrekken, maar niet op de juiste manier. TikTok zou slechts een deel van de gegevens beschikbaar stellen en deze in een ongestructureerde vorm aanleveren, waardoor de data onbegrijpelijk is. AliExpress leverde een bestand aan dat slechts eenmalig geopend kan worden. WeChat reageerde niet op het verzoek.
Controleren of gegevens rechtmatig zijn verwerkt
Kleanthi Sardeli, gegevensbeschermingsjurist bij nyob: "Techbedrijven houden ervan om zoveel mogelijk gegevens over je te verzamelen, maar weigeren pertinent om je volledige toegang te geven zoals vereist door de Europese wetgeving." Gebruikers kunnen niet controleren of de verwerking van hun gegevens rechtmatig is. Omdat TikTok en AliExpress de klagers onvolledige gegevens hebben verstrekt, stelde nyob vervolgvragen. De ontbrekende gegevens werden echter niet verstrekt; beide bedrijven stuurden alleen hun privacybeleid zonder individuele informatie.
Eerder diende nyob ook al klachten in over de overdracht van data naar China. In de voorbereiding op deze verzoeken diende nyob de dataverzoeken in bij AliExpress, TikTok en WeChat. Sardeli: "De AVG maakt duidelijk dat bedrijven hun gebruikers specifieke informatie moeten geven over de gegevens die ze over hen verwerken. Alleen omdat ze veel verzoeken ontvangen, betekent niet dat ze informatie mogen achterhouden."