Redactie - 11 april 2018

Apple gebouwen draaien op groene stroom

In de strijd tegen klimaatverandering en in de zorg om een beter milieu heeft Apple bekendgemaakt dat alle gebouwen van Apple in de hele wereld nu op 100 procent groene stroom draaien. Hieronder vallen alle Apple Stores, kantoren, datacenters en gedeelde faciliteiten in 43 landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China en India. Daarnaast heeft het bedrijf aangekondigd dat nog eens negen productiepartners hebben toegezegd dat ze voor hun volledige productie voor Apple overgaan op 100 procent groene stroom. Dat brengt het totaal op 23 leveranciers.

“We willen er alles aan doen om de wereld een stukje beter te maken. We zijn er trots op dat we na jaren hard werken deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “We blijven de grenzen van het mogelijke verleggen, in de materialen die we voor onze producten gebruiken, in de manier waarop we die recyclen, in onze faciliteiten en in onze samenwerking met leveranciers. Zo proberen we nieuwe creatieve en toekomstgerichte bronnen van hernieuwbare energie aan te boren, omdat we weten dat de toekomst niet zonder kan.”

Projecten voor hernieuwbare energie
Samen met zijn partners zet Apple in de hele wereld projecten op voor hernieuwbare energie. Daarmee vergroot het de mogelijkheden van de energievoorziening, niet alleen op lokaal niveau maar ook regionaal en zelfs landelijk. Samen met energiebedrijven werkt Apple aan de ontwikkeling van nieuwe regionale projecten voor hernieuwbare energie die er anders niet zouden komen. Het gaat daarbij om uiteenlopende energiebronnen, variërend van zonnepanelen en windparken tot opkomende technologieën zoals brandstofcellen op biogas, microwaterkrachtsystemen en technologieën voor energieopslag.

Apple heeft wereldwijd momenteel 25 projecten voor hernieuwbare energie in bedrijf, waarmee in totaal 626 megawatt kan worden opgewekt. In 2017 is 286 megawatt aan zonne-energie opgewekt, een jaarrecord. Daarnaast zijn er nog eens 15 projecten in aanbouw. Als die eenmaal klaar zijn, is er verspreid over elf landen 1,4 gigawatt aan groene stroom beschikbaar.

Alle datacenters van Apple draaien al sinds 2014 op 100 procent hernieuwbare energie. En dankzij de projecten voor hernieuwbare energie heeft Apple sinds 2011 de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) van al zijn gebouwen wereldwijd met 58 procent teruggebracht. Daarmee heeft het voorkomen dat bijna 2,2 miljoen ton CO2e in de atmosfeer terechtkwam.

Huidige projecten voor hernieuwbare energie:
Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino, is nu het grootste kantoorgebouw in Noord-Amerika met het LEED Platinum-keurmerk. Het draait voor 100 procent op hernieuwbare energie uit diverse bronnen, waaronder zonnepanelen op het dak met een vermogen van 17 megawatt plus brandstofcellen op biogas die goed zijn voor nog eens 4 megawatt. Voor het energiebeheer wordt een microgrid met batterijopslag gebruikt. Wanneer de bezetting in het gebouw laag is, wordt er zelfs groene stroom geleverd aan het openbare elektriciteitsnet.
In zes provincies van China zijn projecten opgezet waarmee meer dan 485 megawatt aan wind- en zonne-energie wordt opgewekt om zo de uitstoot hogerop in de productieketen terug te dringen.
Apple heeft onlangs bekendgemaakt dat het in Waukee, Iowa een geavanceerd datacenter van zo’n 37.000 m2 wil bouwen. Dit datacenter zal vanaf dag één volledig op hernieuwbare energie draaien.
In Prineville, Oregon heeft het bedrijf zijn handtekening gezet onder een overeenkomst voor de inkoop van 200 megawatt aan stroom van een windpark in Oregon. Dit Montague Wind Power Project komt naar verwachting eind 2019 in bedrijf.
In Reno, Nevada is Apple een samenwerkingsverband aangegaan met het plaatselijke energiebedrijf NV Energy. In de afgelopen vier jaar zijn vier nieuwe projecten ontwikkeld waarmee in totaal 320 megawatt aan zonne-energie wordt opgewekt.
In Japan werkt Apple samen met Daini Denryoku, een bedrijf in zonne-energie. Er worden daar meer dan 300 zonnepaneelsystemen op daken geïnstalleerd waarmee jaarlijks 18.000 megawattuur aan groene stroom wordt gegenereerd, genoeg om meer dan 3000 huishoudens in Japan van stroom te voorzien.
Voor het datacenter in Maiden, North Carolina heeft Apple projecten opgezet waarmee per jaar 244 miljoen kilowattuur aan herbruikbare energie wordt gegenereerd. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 17.906 huishoudens in North Carolina.
In Singapore, waar grond schaars is, heeft Apple op meer dan 800 daken zonnepanelen laten installeren.
Apple bouwt momenteel twee nieuwe datacenters in Denemarken die vanaf dag één voor 100 procent op hernieuwbare energie zullen draaien.
Inspanningen van leveranciers
Het bedrijf stelt hiermee zeer zeker een voorbeeld voor anderen. Apple heeft vandaag ook bekendgemaakt dat inmiddels 23 van zijn leveranciers, waaronder negen nieuwe, zich toeleggen op 100 procent hernieuwbare energie. A met al is hiermee in 2017 de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 1,5 miljoen ton teruggebracht. Dat is net zoveel als wanneer je meer dan 300.000 auto’s van de weg zou halen. Daarnaast hebben zich meer dan 85 leveranciers aangemeld bij het Clean Energy Portal van Apple. Dit onlineplatform, ontwikkeld door Apple, biedt leveranciers overal ter wereld informatie over oplossingen voor hernieuwbare energie en de commerciële haalbaarheid ervan.

De negen nieuwe leveranciers zijn:
Arkema, een bedrijf dat hoogwaardige biopolymeren ontwikkelt en onderdelen voor Apple produceert in zijn vestigingen in Frankrijk, de Verenigde Staten en China.
DSM Engineering Plastics, dat in Nederland, Taiwan en China polymeren en kunststofmaterialen produceert die in allerlei producten van Apple worden gebruikt, waaronder connectoren en kabels.
ECCO Leather, de eerste leverancier van soft goods die zich voor de productie voor Apple toelegt op 100 procent groene stroom. Het leer dat ECCO voor Apple vervaardigt, is van Europese oorsprong. Het verven en snijden vindt plaats in fabrieken in Nederland en China.
Finisar, een toonaangevende Amerikaanse producent van onderdelen voor optische communicatie en VCSELs (vertical-cavity surface-emitting lasers). Deze vormen de basis van enkele van de populairste nieuwe features van Apple, zoals Face ID, selfies in de portretmodus en Animoji.
Luxshare-ICT, een leverancier van accessoires voor Apple producten. De productie voor Apple vindt met name plaats in Oost-China.
Pegatron, dat in zijn twee fabrieken in Shanghai en Kunshan (in China) een aantal producten assembleert, waaronder iPhone.
Quadrant, een leverancier van magneten en magnetische onderdelen voor een aantal Apple producten.
Quanta Computer, een van de eerste Mac-leveranciers die zich voor de productie voor Apple toeleggen op 100 procent hernieuwbare energie.
Taiyo Ink Mfg. Co, dat soldeermaskers produceert voor printplaten in Japan.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!