Wouter Hoeffnagel - 07 november 2018

Refurbished smartphones kampen met imagoprobleem

Mensen die nog nooit een refurbished smartphone hebben gekocht of gebruikt, zullen ook minder snel kiezen voor een dergelijke telefoon. Dat terwijl mensen die wel ervaring ermee hebben positief over refurbished telefoons zijn.

Dit blijkt uit De Grote Refurbished Barometer 2018 van BigSpark. De online uitgever van onder andere iPhoned en Android Planet presenteerde de barometer op het Smart Repair Event, georganiseerd door ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel UNETO-VNI | Techniek Nederland. De refurbishedmarkt is volop in beweging. Vergeleken met 2016 is het aantal verkochte refurbished smartphones wereldwijd gestegen met 13 procent. Ook in Nederland is een stijgende trend te zien.

Faillissement van Swoop en Leapp

Aan de andere kant raakte de branche in het nieuws door het faillissement van twee bekende retailers: Swoop en Leapp. Maar hoe is het nu echt met de refurbished smartphone-business gesteld? Aan aantal resultaten van het onderzoek:

  • De term refurbished geniet een hoge mate van bekendheid
  • Van de mensen zonder ervaring met refurbished smartphones zou slechts 36 procent zo’n telefoon aanbevelen
  • Van de mensen met ervaring met refurbished smartphones zou 85 procent zo’n telefoon aanbevelen
  • De belangrijkste reden om niet voor refurbished te kiezen is omdat mensen een nieuw toestel willen. Ook wantrouwen in de kwaliteit is een belangrijk aspect
  • Prijsbesparing is de voornaamste reden om te kiezen voor refurbished

Zonder ervaring met refurbished kleine kans op aanschaf

Slechts 25 procent van de ondervraagden die wel bekend is met de term refurbished maar geen ervaring heeft met dergelijke apparaten, zou een refurbished smartphone overwegen. Liesbeth Coopmans, senior online marketeer van BigSpark: “Het vertrouwen in refurbished is over het algemeen laag en recente berichten als faillissementen van bekende spelers in de markt verbeteren dit helaas niet. De branche is momenteel druk in de weer met een keurmerk voor refurbished aanbieders om meer vertrouwen te bieden. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de standaard kwaliteit van de producten hoger wordt en de markt een positiever imago krijgt.”

Prijsbesparing blijkt de belangrijkste reden te zijn om voor een refurbished smartphone te kiezen: bijna 69 procent van de respondenten geeft aan dat dit het belangrijkste argument is. 80 procent van de mensen die de intentie heeft een refurbished smartphone te kopen, verwacht meer dan 30 procent op de originele prijs te kunnen besparen. Caro Willems, junior online campagnespecialist van BigSpark: “De hoogte van de prijsbesparing is belangrijk voor de populariteit van refurbished ten opzichte van een nieuw toestel. We zien over de jaren heen een stijging in de verwachte prijsbesparing van consumenten. Was bij de iPhone 7 een besparing van 25 procent nog voldoende om het toestel refurbished populairder te maken dan nieuw, bij de nieuwere iPhone 8 ligt het omslagpunt pas rond de 30 procent.”

Tweederde van de respondenten die interesse hebben in een refurbished smartphone geeft aan deze online te willen kopen. Een groot deel (60 procent) kiest voor landelijk bekende (web)shops, bijvoorbeeld elektronicawinkels, providers of telecomspeciaalzaken.

Niet iedereen wil een refurbished apparaat

Lang niet iedereen is van zins een refurbished smartphone aan te schaffen. Van de respondenten gaf 71 procent aan niet geïnteresseerd te zijn. Het overgrote deel (53 procent) daarvan wil een nieuw toestel. Vooral op Android-gebied zijn er veel goede alternatieven te vinden voor refurbished. Er is ruime keuze aan midrange-toestellen en de high end-smartphones dalen over het algemeen sneller in prijs dan producten van Apple.

Een andere belangrijke reden voor scepsis is wantrouwen in de kwaliteit van refurbished smartphones. De doelgroep geeft hierbij aan dat een keurmerk en dezelfde garantievoorwaarden als een nieuw toestel zouden kunnen helpen om toch voor een refurbished toestel te gaan. Het betreft hier een garantie van twee jaar op alle smartphone-onderdelen. Nu wordt nog vaak een kortere garantie gegeven op bijvoorbeeld de accu, of het scherm van een smartphone die een tweede leven krijgt.

Het onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Forescout 15/05/2025 t/m 23/05/2025 BW Forescout 08/05/2025 t/m 16/05/2025 BW
Gartner BN tm 12-11-2025 - 1

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!