Witold Kepinski - 02 oktober 2023

PC's die geschikt zijn voor AI zullen de manier waarop we werken transformeren

Een nieuwe generatie AI-compatibele pc's zal de manier waarop we werken transformeren, waardoor mensen hun productiviteit een boost kunnen geven en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Dit schrijft Canalys analist Kieren Jessop in een blog.

PC's die geschikt zijn voor AI zullen de manier waarop we werken transformeren image

Een nieuwe generatie AI-compatibele pc's zal de manier waarop we werken transformeren. Een hybride van cloud- en on-device computing zal mensen in staat stellen hun productiviteit een boost te geven en hun creativiteit de vrije loop te laten. Het stimuleren van een paradigmaverschuiving richting het tijdperk van de “AI PC”, die de prestaties, beveiliging en personalisatie aanzienlijk zal verbeteren. Canalys staat nog in de kinderschoenen en heeft een benchmarkdefinitie ontwikkeld van wat een AI-compatibele pc maakt. Hier stellen we ons de mogelijke gebruiksscenario's en adoptiecurve voor van AI-compatibele pc's binnen het commerciële segment.

Canalys voorspelt dat de adoptie in eerste instantie beperkt zal blijven tot specifieke bedrijfsfuncties en technisch onderlegde hoofdgebruikers die krachtige hardware nodig hebben om intensieve AI-workloads uit te voeren. Maar de komende vijf jaar zal de proliferatie van pc’s met AI-functionaliteit worden aangedreven door de opkomst van een marktplaats van verfijnde grote taalmodellen (LLM’s) en AI-tools, en vernieuwde besturingssystemen die worden gedefinieerd door sterke AI-integratie. Naarmate de software een inhaalslag maakt om volledig te kunnen profiteren van AI-compatibele pc's, zal de adoptie in 2025 op stoom komen, omdat de tweede generatie AI-compatibele pc's samenvalt met de verwachte marktvervangingscyclus. De inzet van AI-compatibele pc's zal zich gestaag uitbreiden naar andere bedrijfsfuncties en Canalys voorspelt dat in 2027 60% van de pc's AI-compatibel zal zijn.

De acceptatie van AI-compatibele pc's zal in eerste instantie beperkt blijven tot nichegebruikers voordat deze doordringt tot de mainstream

Canalys gelooft dat de eerste implementaties van AI-compatibele pc's in bedrijven beperkt zullen blijven tot specifieke organisatietypes en werknemersrollen. Voorbeelden hiervan zijn onderzoek en ontwikkeling, ontwikkelaars, ingenieurs, data-analisten en kunstenaars. Deze early adopters zullen profiteren van de snellere verwerkingskracht van AI-compatibele pc's bij het werken aan specifieke taken. Game-ontwikkelaars kunnen hele niveaus genereren op basis van een kleine, handmatig gemaakte sectie waarmee de AI zichzelf traint. Ontwerpers kunnen de AI ruwe schetsen geven om op verder te bouwen en te herhalen. Wetenschappers zullen complexe modellen sneller kunnen uitvoeren, omdat de verwerking geen heen- en terugreis naar de cloud hoeft te maken. Ontwikkelaars en data-analisten kunnen de AI-mogelijkheden van hun pc's gebruiken om snel trends in hun gegevens te identificeren, terwijl ze volledig kunnen vertrouwen op hun beveiliging, aangezien de gegevens de apparaten nooit verlaten.

Maar deze early adopters zullen een nichedoelmarkt vormen. Dit komt vooral doordat de huidige kostengevoeligheid van de markt in strijd is met prijsbarrières. AI-compatibele pc's zijn geavanceerde pc's die voldoende krachtige componenten nodig hebben om AI-workloads lokaal uit te voeren. Bovendien zullen veel AI-gestuurde applicaties hun eigen kostenstructuur hebben, los van de apparaten. We gebruiken Microsoft 365 Copilot als imperfect voorbeeld (het draait momenteel uitsluitend in de cloud, hoewel we voorspellen dat dit zal veranderen). Copilot kost US$ 30 per gebruiker per maand. Vergeleken met de prijs van Office 365 Enterprise-abonnementen zou deze extra service de kosten kunnen verdubbelen (Office 365 E5 kost US$38 per gebruiker per maand) of zelfs verviervoudigen (Office 365 E1 kost US$ 10 per gebruiker per maand). Nu de commerciële IT-uitgaven naar verwachting tot ten minste begin volgend jaar gematigd zullen blijven,

Canalys voorspelt in de loop van de tijd twee belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste zal er een toename zijn van nieuwe AI-applicaties die zijn geoptimaliseerd voor AI-verwerking op apparaten, inclusief de transitie van bestaande cloudgebaseerde AI-apps naar een hybride model dat cloud- en lokale verwerking combineert. Ten tweede zal de integratie van AI op apparaten leiden tot prijsverlagingen voor veel AI-toepassingen, waardoor deze toegankelijker worden voor een breder scala aan gebruikers.

AI-compatibele pc's zullen de manier waarop we onze tijd besteden aan het werk transformeren

De early adopters zullen hun monopolie op deze innovatie niet lang kunnen behouden. Productiviteit volgt een 80/20-regel. We besteden 20% van onze dag aan taken die 80% van de dagwaarde opleveren. De overige 80% van onze dag besteden we aan het bijwonen van vergaderingen, het beantwoorden van e-mails of het doen van ander administratief werk. Na verloop van tijd zal het hebben van AI op het apparaat net zoiets zijn als het hebben van een digitale tweeling die ons helpt bij ons werk. Stel je voor dat een AI is getraind om antwoorden op je e-mails op te stellen in een perfecte kopie van jouw toon en stijl: of je nu begint met Dear of Hello, de voorkeur geeft aan Brits of Amerikaans Engels of een neiging hebt tot een Oxford-komma. PC's met AI-ondersteuning kunnen vergaderingen in realtime transcriberen of vertalen en vervolgens alle aanwezigen voorzien van een samenvatting en de vereiste vervolgacties.

Privacykwesties zullen van het allergrootste belang zijn. Marketing-PC's die geschikt zijn voor AI moeten prioriteit geven aan beveiliging als een belangrijk voordeel, waardoor gebruikers gerustgesteld kunnen worden dat hun gegevens op apparaten blijven staan, waardoor privacyproblemen worden verminderd.

De markt voor commerciële pc's is klaar voor groei in de komende twee jaar, wat samenvalt met het einde van de levensduur van Windows 10, gepland voor eind 2025. Canalys gelooft dat dit als een keerpunt zal dienen voor de wijdverbreide acceptatie van AI-compatibele pc's binnen bedrijven. Met de verwachte release van AI-verbeterde functies in de nieuwste versie van Windows eind 2024 en de alomtegenwoordige integratie van AI-tools in commerciële en productiviteitssoftware, is de AI-compatibele pc-markt klaar voor substantiële expansie in 2025 en 2026.

Een sterke en snelle adoptie zal de vraag doen toenemen, en niet creëren

Volgens Canalys zal de adoptie van AI-compatibele pc's vanuit een eenheidsperspectief geen significante bijdrage leveren aan de totale pc-TAM. Integendeel, het zal grotendeels samenvallen met de huidige verwachte vernieuwingscycluspiek rond 2024 en 2025, terwijl ook de vraag naar toekomstige upgrades zal toenemen. OEM's en het kanaal zullen sterke omzetmogelijkheden zien, zowel door de verkoop van pc's met hogere ASP-AI-mogelijkheden als door de proliferatie van nieuwe diensten gericht op AI-optimalisatie.

Hoewel zowel het consumenten- als het commerciële segment zullen profiteren van de vooruitgang op het gebied van AI op apparaten, gelooft Canalys dat de adoptie door bedrijven op het punt staat sneller te stijgen. Bovendien zal de adoptie in eerste instantie worden aangestuurd door organisaties die al technisch onderlegd zijn, met een strategische aanpak om AI in te zetten voor productiviteit. Het zal ook gericht zijn op functies waarbij AI op het apparaat onmiddellijk nuttig is. De eisen van het moderne werk zullen de acceptatie van AI-gestuurde functies versnellen, zoals audio- en video-optimalisatie, intelligente samenwerking en geavanceerde AI voor het genereren van inhoud. Canalys gelooft dat de markt de komende vijf jaar een proliferatie van AI-compatibele pc's zal zien, de opkomst van een marktplaats van verfijnde LLM's en AI-tools, en vernieuwde besturingssystemen die worden gedefinieerd door sterke AI-integratie. Kanaalpartners zullen een belangrijke rol spelen bij het evangeliseren van de voordelen van AI-compatibele pc's en tools, aangezien hun grondige kennis van de zakelijke behoeften van klanten van cruciaal belang zal zijn om te helpen navigeren door een nieuw gebied van complexiteit. Dat bleek uit een peiling van Canalys uit mei 202341% van de channelpartners is optimistisch over de mogelijkheden die AI met zich meebrengt.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!